Je li moguće dobiti bolesnički dopust 2 tjedna bez bolesti i kako to učiniti? Uostalom, ponekad se želite opustiti, spavati, posvetiti nekoliko dana osobnim poslovima, provesti vrijeme s obitelji ili prijateljima.

Ponekad poslodavci u ugovoru o radu navode koliko dugo zaposlenik ima mogućnost da bude odsutan s posla „zbog bolesti“ bez bolovanja.

Češće ovo razdoblje nije više od 3 dana, ako ih ima. Inače se takav vikend smatra zakržljanjem. Bez obzira na to, postoje brojni načini za putovanje na bolovanje ukoliko nema bilo koje bolesti.

Kako od liječnika bez bolesti dobiti potvrdu o invalidnosti u klinikama i bolnicama?

Kako mogu uzeti i otići u bolnicu barem tjedan ili dva, posjetiti terapeuta u klinici kada niste bolesni i je li to moguće legalno? Postoje li pravni načini na kojima se treba savjetovati s liječnicima i na temelju kojih razloga? Da biste dobili bolovanje, trebali biste se obratiti bolnici ili klinici na:

 • Lokalnom ili dežurnom liječniku kojemu je pacijent vezan.
 • Stomatolog.
 • Specijalist koji radi u selu u kojem nema klinike.

Više o tome što je list privremenog invaliditeta i koje su karakteristike njegovog otvaranja, pročitajte ovdje, a iz ovog članka naučit ćete kako ispuniti ovaj dokument.

Liječnik odlučuje hoće li bolesniku dati bolesnički dopust ili ne (gdje dobiti bolovanje?). Odluka ovisi o različitim čimbenicima: težini bolesti, uvjetima rada, stadijumu bolesti itd. Kako je legalno „sjediti“ na bolovanju, ako ne i na bolovanju? Da bi lukavo dobili zakonski dopust, građani:

 • žale se na visoki krvni tlak;
 • jedite hranu koja će izazvati alergijsku reakciju: kašalj, curenje iz nosa, osip itd.;
 • žali se neurologu zbog boli u vratu ili leđima;
 • ne jedite 24 sata da biste uzrokovali bol u trbuhu i požalite se liječniku.

Ovo je regulirano Zakonom Ruske Federacije „O obveznom socijalnom osiguranju“, koji ukazuje na situacije u kojima savršeno zdrava osoba može dobiti bolovanje, koliko dugo se dokument izdaje i plaća li ga.

Zdrava osoba ima pravo na legalni primanje bolovanja u sljedećim slučajevima:

 • briga o bolesnoj djeci mlađoj od 15 godina;
 • briga o djetetu koje je invalidno od rođenja ili koje je invalidnost steklo tijekom života;
 • briga za bolesnog odraslog rođaka.

Apsolutno zdrav građanin također ima pravo na bolovanje tijekom karantene u vrtiću, gdje njegovo dijete ima manje od 7 godina (kako uzeti bolovanje u papirnom ili elektroničkom obliku?).

Je li moguće „moliti“ i otvarati se kroz 2 tjedna, ako nije bolestan, i na koje načine?

Kako inače mogu otići na bolovanje, na primjer, kod terapeuta? Svatko se može dogovoriti s liječnikom o dobivanju bolovanja tijekom 2 tjedna. Da biste to učinili, potrebno je simulirati bolest, žaliti se da se ne osjeća dobro. Važne su ne samo profesionalne glume, već i prave riječi - tada je svakom liječniku zajamčeno da daje bolovanje.

Često postoje slučajevi da se želite sakriti u deku, cijeli dan lutati u toplom krevetu i ne raditi ništa. Doista nema dovoljno snage za rad u uredu: osjećaj da ćete odmah pasti i da ne ustanete. Stoga si dva puta godišnje dopuštam kratke odmore kako bih napunio baterije i opustio se.

Idem vidjeti terapeuta. Žalim se na glavobolje i opće loše zdravlje. Razumijevanje liječnika: 10 minuta na recepciji - i bolovanje dva tjedna u džepu! Pozdrav, odličan odmor, zdrav san i puno slobodnog vremena! Dmitrij Mašanov, uredski radnik.

Koji se trikovi koriste u lažne svrhe??

Da bi se domogli bolovanja u svrhu prijevare, građani ga kupuju na Internetu ili u privatnim klinikama. U pravilu, ti se laži ne razlikuju od originala. Trošak invalidskog lista iznosi otprilike 3 do 5 tisuća rubalja. Iznos ovisi o trajanju "odmora".

Motiv lažne aktivnosti je u većini slučajeva primanje novčanih naknada od poslodavca i Fonda za socijalno osiguranje. Važno je uzeti u obzir da je ovo djelo kazneno djelo. To je regulirano u članku br. 159 „Prevara“ Kaznenog zakona Ruske Federacije. Kazna je novčana kazna do 120.000 rubalja, popravni rad, ograničavanje ili zatvor, ovisno o njegovoj težini.

Osim toga, poslodavac može kazniti zaposlenika koji je pribjegao prijevarnim radnjama u skladu s člankom 192. Zakona o radu Ruske Federacije. Disciplinska kazna je ukor, ukor ili otkaz. A prema članku 238. Zakona o radu Ruske Federacije, kazna će biti naknada materijalne štete ili lišavanje plaće (ili drugih financijskih sredstava) za određeno razdoblje.

Može li se otvoreni list produljiti ako se osoba već oporavila?

Liječnici mogu produljiti otvoreni bolovanje ako se osoba već oporavila:

 • Liječnik koji provodi liječenje može produljiti bolovanje za najviše 15 dana.
 • Stomatolog ima pravo proširiti list privremene invalidnosti nakon otkrivanja činjenice dentalne bolesti koja zahtijeva ambulantno ili kirurško liječenje. Istodobno, ukupni rok potvrde o bolovanju ne može biti veći od 10 dana.
 • Medicinski ljekar može produljiti bolovanje, čije ukupno razdoblje neće prelaziti 10 dana.

Radi produženja bolovanja za razdoblje dulje od dva tjedna, sastaje se liječnička zajednica čiji članovi mogu, ako za to postoji razlog, produžiti bolovanje na 1 mjesec. Pri svakom posjetu pacijenta, liječnik može produljiti bolovanje za najviše tri dana. Na primjer, ako pacijent stigne obnoviti list u ponedjeljak, tada će se produžiti samo do srijede.

Tako bi u srijedu trebao doći kod liječnika, koji po potrebi može produljiti bolovanje za još 3 dana, odnosno do petka.

Odgovornost za fiktivno smaknuće

Zaposlenik

Poslodavac ima pravo dovesti zaposlenika na stegovnu odgovornost ako je drugi koristio lažni bolnički dopust. To je regulirano u člancima 192 i 238 Zakona o radu Ruske Federacije.

Ako je zaposlenik osigurao lažnu bolovanju, poslodavac ima pravo dovesti zaposlenika na disciplinsku odgovornost za izostanak: ukor, gubitak bonusa ili otkaz. Disciplinske mjere navode se u članku 81. Zakona o radu Ruske Federacije.

Odgovornost za lažni bolesnički dopust nameće se zaposleniku koji je primao novčane isplate za vrijeme odsutnosti s posla. Dakle, prema članku 4. članka 15. Zakona br. 255 od 29. prosinca 2006., poslodavac ima pravo tražiti od radnika da vrati iznos privremene nesposobnosti plaćenom zaposleniku za vrijeme njegove odsutnosti.

U slučaju da je zaposlenik neovisno pripremio bolovanje, on preuzima odgovornost za krivotvorenje isprave u skladu sa stavkom 1. članka 327. Kaznenog zakona Ruske Federacije, prema kojem su predviđene sljedeće kaznene mogućnosti:

 • do 2 godine prisilnog rada;
 • do šest mjeseci uhićenja;
 • ograničenje slobode do dvije godine;
 • do 2 godine zatvora.

Djelovanje izmišljenog bolovanja regulirano je člankom 3. članka 327. Kaznenog zakona Ruske Federacije, prema kojem su navedeni načini kažnjavanja:

 • novčanu kaznu u iznosu do 80 000 rubalja ili u visini plaće građana za razdoblje do šest mjeseci;
 • do 480 sati prisilnog rada;
 • popravni rad do 24 mjeseca;
 • do šest mjeseci uhićenja.

Osoba koja je primila gotovinsko plaćanje na temelju lažnog bolovanja kažnjava se u skladu s člankom 159.2 Kaznenog zakona Rusije:

 • novčanu kaznu u iznosu do 120 000 rubalja ili u visini plaće građana za razdoblje do 12 mjeseci;
 • do 360 sati prisilnog rada;
 • do 12 mjeseci popravnog rada;
 • do 24 mjeseca ograničenja slobode;
 • popravni rad do 24 mjeseca;
 • do 4 mjeseca uhićenja.

Liječnik

Korumpirani liječnik koji sastavlja bolovanje zbog naknade može biti osuđen na odgovornost u skladu s člankom 291. Kaznenog zakona Ruske Federacije. Dakle, ovisno o visini mita, liječnik snosi odgovarajuću kaznu.

Dakle, list privremene nesposobnosti je sam dokument koji ne može dobiti svaki zaposlenik koji ne boluje od bilo koje bolesti i koji ne želi ići na ne voljeni posao. Ne preporučuje se pribjegavanje ilegalnim metodama stjecanja bolovanja, jer ovaj dokument ima pravo dobiti osobu koja je stvarno bolesna i kojoj je potrebno liječenje.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Daju li bolovanja zbog osteohondroze i za koliko dana? da li bolesnički dopust zbog osteohondroze cervikalne kralježnice i koliko

Kako simulirati osteohondrozu za bolovanje

Mnogi su zainteresirani da li je u nedostatku bolesti moguće simulirati njezine simptome (posebno kod cervikalne osteohondroze) kako bi se dobio željeni bolesnički dopust. Liječnici kažu da je lakše lažirati simptome prehlade ili pankreatitisa nego osteohondrozu, ali ipak ćemo opisati sve načine za simulaciju ove bolesti.

 1. Kad ste ušli u ured neurologa, držite se za donji dio leđa, nahranite se od bola. Kad sjednete na stolac, pretvarajte se da ste sjedili na kolac. Glava bi vam trebala biti nagnuta - vrat jako boli. Simptomi o kojima morate reći liječniku: povlači se u lumbalnom području, daje akutnu bol u stranu, to se pojavilo nakon bilo kojeg fizičkog rada, na primjer, brisanje. Vaš liječnik može udariti šakom iza rebara. Moram reći: "Boli kad kucaš." U idealnom slučaju, nazovite liječnika kod kuće. U tom slučaju neće ih odmah poslati na rendgenski snimak, a definitivno će im biti odobren bolovanje, jer je bol takva da nema snage da stigne u bolnicu.
 2. Reći neurologu slijedeću frazu: "Kad se sagnem, nema boli i vrlo je bolno ispraviti se u donjem dijelu leđa." I pokaži mu to. Ako ih ne pošalju na rendgenski snimku, dobivat će im bolovanje. Ali čak i ako vas pošalju na rendgenski snimak i bit će to u redu, možete liječniku reći da imate užareni živac. Na rendgenu to ne treba uzeti u obzir.
 3. Žalite liječniku vrlo jake bolove u kokciksu da je nemoguće sjediti i hodati. To se događa nakon gripe ili bronhitisa, komplikacije. Možda neće poslati rentgen, ali dat će bolovanje.
 4. Simulacija cervikotorakalne osteohondroze. Što trebate reći liječniku: "Ne mogu okrenuti glavu udesno ili lijevo (izaberite sami), osjet električnog udara u mozak, stalna bol u glavi, bol u grudima cijeli tjedan (ovo isključuje srčane bolesti). Dogodilo se to ujutro, nakon spavanja bilo je vrlo teško ustati iz kreveta. Omotala sam vrat u vuneni šal, postajalo je nekako lakše. S vremenom postaje malo bolji, ali također je teško okrenuti vrat. ".
 5. X-ray lažni.
 6. Dajte mito liječniku.
 7. Nazovite liječnika kod kuće. Kad dođe liječnik, čovjek mora leći na Kuznetsov aplikator, stenjajući. Prije liječnika glavu treba nagnuti u stranu, kao da se zabija u vrat i otežava okretanje. Ako vas liječnik počne osjećati, potrebno je stenjati od boli. Moram reći da se ne možete ni oblačiti. Oni će dati bolovanje, propisat će se diklofenak i Finalgon. Analize i rendgenske zrake možda neće tražiti.

Zapamtite - ako ne možete pravilno simulirati osteohondrozu, tada neće biti druge šanse.

Najvažnije pravilo - pojavila se bol - idite liječniku, jer nema šale s kralježnicom. Postoji li bolovanje zbog osteohondroze? Da! Ako liječnik potvrdi da postoji osteohondroza, tada će biti poslan u bolnicu najmanje 7 dana

Pri ograničavanju pokreta

Vrlo često mladi ljudi koji osjete prvu manju bol u lumbalnom ili cervikalnom području ili ukočenost u pokretima ne žuri ići u kliniku. Ali čak i u mladoj dobi, bolest poput osteohondroze, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice, zahtijeva trenutno liječenje. Ako dođe do privremene nesposobnosti, može se izdati bolovanje za razdoblje od 7 do 30 dana, ovisno o vrsti propisanog liječenja.

Ali čak i tjedan, tijekom kojeg drže provoditi sve preporuke, posjetiti vježbanu terapiju, sobu za masažu i, ako je potrebno, manualni terapeut i fizioterapeutske postupke, može zaustaviti širenje bolesti i stvoriti potrebne temelje u kojima možete nastaviti raditi i liječiti se. Stoga, ako vam liječnik preporuči da otvorite plahtu i prođete sve potrebne postupke - trebate poslušati njegov savjet.

Što vam treba za bolovanje

U teškim slučajevima bolesti s trajnim sindromima boli, nakon liječničkog pregleda osoba se prepoznaje kao onesposobljena privremeno do 4 mjeseca. Ako se nakon ovog poboljšanja stanje ne poštuje, ne možete se vratiti na posao, poslat ćete VTEC-u da riješite pitanje priznavanja osobe kao osobe s invaliditetom.

U pravilu se nakon 1-2 godine liječenja invalidnost uklanja, mnogi se pacijenti vraćaju u prijašnji život i nema ograničenja i kontraindikacija za rad.

Koje su indikacije potrebne za registraciju bolovanja:

 • neurološke komplikacije koje uzrokuju bol;
 • ograničenje motoričkih funkcija, pojava izbočenja, kila;
 • podatke o mjestu i uvjetima rada;
 • metode liječenja i trajanje boravka kod kuće ili u bolnici;
 • stadij razvoja patologije.

Komplikacije patologije

Cervikalna osteokondroza opasna je, nažalost, uobičajena bolest u kojoj je komprimirana: leđna moždina, korijeni živaca, krvne žile. Dolazi do kršenja u radu mozga i vitalnih procesa u njemu. Ako ne potražite pomoć stručnjaka na vrijeme, možete nanijeti ozbiljnu štetu tijelu, zanemareni stadiji uzrokuju niz komplikacija.

Pomicanje intervertebralnih diskova dovodi do paralize, što često uzrokuje smrt. Ako jedan od zglobova vratne kralježnice promijeni svoj prirodni položaj, komplikacije će dati izuzetno teške posljedice. Smanjenje visine diska zbog degenerativnih promjena u kralježnici dovodi do činjenice da su živci i krvne žile komprimirani još više. Takvi su procesi prepuni strašnih posljedica..

Pojava osteofita (koštanih izraslina). Ova komplikacija javlja se kod 80% bolesnika. Izrasline se formiraju izvan i unutar kralješka, uzrokujući iritaciju mišićnog i živčanog tkiva. Prekomjerno opterećenje kralježaka vratne kralježnice, edemi i grčevi.

Osteohondroza vratne kralježnice dovodi do negativnih posljedica koje utječu na stanje krvnih žila i promjena u mozgu. Ako ne odete liječniku koji će vam propisati listu bolesnika i propisati liječenje, uskoro će komplikacije zahvatiti cijelu kralježnicu, što može dovesti do paralize udova, oštećenja rada svih vitalnih organa i sustava.

U kojim slučajevima ne daju bilten s osteohondrozom

Iako ova bolest može dovesti osobu do invaliditeta, često ova dijagnoza ne zahtijeva izdavanje potvrde o invalidnosti. Znakovi uništavanja površina kralježaka mogu se otkriti rentgenom kod ljudi nakon 30 godina. Činjenica da su hrskavice i koštano tkivo skriveni pod uništavanjem ne ukida uobičajeni fizički rad. Liječnik propisuje lijekove koji podržavaju stanje hrskavičnih površina kostiju, profesionalnu masažu, preventivnu fizioterapiju, fizioterapijske vježbe.

Bolesti se daju zbog osteohondroze samo s razvojem različitih simptoma koji ometaju rad neke osobe. Stoga mnogi vjeruju da s ovom patologijom možete izbjeći rad samo dok ste na bolničkom liječenju. Nemoguće je trajno popraviti uništavanje tkiva kralježnice nakupljeno tijekom godina u kratkom vremenu, ali potrebno je odmah početi poduzimati mjere kako ne bi izgubili pokretljivost. Potrebno je riješiti ovaj problem, bez obzira na prisustvo bolovanja. Nijedan liječnik ne može prisiliti pacijenta da vrati narušeno zdravlje. Važna inicijativa samog pacijenta za jačanje i održavanje funkcionalnosti njegovih organa i sustava.

Ne možete se samostalno liječiti, obavljati radne dužnosti s jakom boli. Bolje je potražiti savjet stručnjaka kako biste dobili nekoliko dana bolovanja radi pregleda i utvrdili stupanj osteokondroze.

Nakon što bolni simptomi bolesti nestanu i vijek istekne, trebali biste postupno pokušati ojačati mišiće leđa. Za to su prikladne neke vrste fizičkih vježbi, plivanja, gimnastičkih vježbi. Međutim, potrebno ih je započeti postupno, bez oštrih opterećenja na kralježnici. Najbolje od svega pomažu posebno dizajnirani kompleksi fizioterapijskih vježbi pod nadzorom stručnjaka. Pacijentima koji nisu u mogućnosti pohađati časove koje je preporučio liječnik može dobiti više vremena za šetnju nego da mirno leže ili mirno sjede.

Koliko dana mogu ostati na bolovanju??

Trajanje bolovanja određuje mnogo faktora: intenzitet sindroma boli i njegov utjecaj na sposobnost osobe da se bavi svakodnevnim i profesionalnim zadaćama, potreba za bolničkim ili sanatorijskim liječenjem i prisutnost popratnih komplikacija. Prosječno trajanje bolovanja zbog osteohondroze je od 3 do 10 dana. Za to vrijeme pacijent će dobiti potrebne lijekove, hardver ili fizioterapiju. Ako ove mjere nisu dovoljne, pacijentu će se ponuditi hospitalizacija u bolnici (ako je potrebno, odluka o pripremi za operaciju).

Kada se u početku obratite liječniku zbog bolova u leđima i dijagnosticiranja osteokondroze, trajanje bolovanja rijetko prelazi 1 tjedan, budući da se u ovoj fazi sindrom boli prilično dobro i brzo zaustavlja primjenom metoda lijekova (protuupalni lijekovi iz skupine NSAID, glukokortikoidni hormoni, netoksični analgetici, mišićni relaksanti), Ako nakon liječenja pacijent ne slijedi liječničke preporuke o prehrani i režimu, bolest će postati kronična, što se često karakterizira ponavljajućim relapsima.

Mehanizam djelovanja NSAID-a

Uz opetovano liječenje, trajanje bolovanja može biti:

 • s jakom boli (uključujući radikularnu i mišićnu bol) - do 7-10 dana;
 • ako je potrebno, liječenje u bolnici - do 2-3 tjedna;
 • ako je potrebno, kirurška intervencija - do 2-6 tjedana (ovisi o odabranoj metodi);
 • s teškim ili brojnim komplikacijama - do 2-3 mjeseca;
 • ako je potrebno, dugotrajna rehabilitacija i lječilište - do 4-6 mjeseci (moguće je odrediti privremenu skupinu invaliditeta).

Invalidnost u osteokondrozi

Kirurško liječenje osteohondroze može se naznačiti u prisutnosti ozbiljnih komplikacija, na primjer, intervertebralna kila promjera više od 5-6 mm (za vratnu kralježnicu, hernije veće od 3-4 mm smatraju se kirurškom patologijom). Trajanje bolovanja nakon operacije ovisi o stanju imunološkog sustava, individualnoj stopi oporavka i karakteristikama odabrane kirurške metode. Na primjer, operacije izvedene endoskopskim metodama odnose se na manje traumatične kirurške zahvate, pa se u većini slučajeva pacijenti nakon takve operacije mogu vratiti na lagani rad u roku od 10-14 dana nakon liječenja.

Razlozi za izdavanje bolovanja

Glavni razlog otvaranja lista privremene nesposobnosti radnog pacijenta je radikularna ili miofascijalna bol koja može imati i kronični i akutni tijek, pojačavajući se tijekom razdoblja pogoršanja ili ako su izloženi provocirajućim čimbenicima. To se posebno odnosi na teške fizičke radnike, profesionalne sportaše, ljude koji su prisiljeni da budu u statičkom, anatomskom i fiziološki neispravnom položaju duži vremenski period..

Razlozi za izdavanje bolovanja

Prilikom procjene pacijentovog stanja i odlučivanja o potrebi bolovanja, liječnika (ili liječničku komisiju) treba voditi općeprihvaćenom skalom. Ova ljestvica uzima u obzir ne samo kliničku sliku bolesti i obilježja anamneze u svakom slučaju, već i prisutnost sindroma koji omogućuju objektivno ocjenjivanje stanja pacijenta i njegove radne sposobnosti.

Stol. Klinički simptomi za objektivnu procjenu stanja bolesnika s osteohondrozom.

Skupina simptomaKoji su znakovi osnova za dobivanje lista privremene invalidnosti?
Refleksno-tonički sindrom (statički-kralježajni kompleks)Glavni znak kršenja refleksno-toničnog statusa je izražena deformacija kralježnice, koja se očituje jakim naginjanjem, zakrivljenjem kralježnice, pomicanjem kralježaka, povećanom fiziološkom kifozom u torakalnoj kralježnici. Napetost paravertebralnih mišića kod osteohondroze je poremećena, u većine bolesnika sindrom povećane tenzijske napetosti određuje se uglavnom s jedne strane (procjenjuje se u položaju leđa). Vizualno, pacijentu se određuje poremećaj hodanja, naginje se. Kada je lezija lumbalne kosti povezana s lumbalgijom ili lumbalnom ishijalgijom, štedenje zahvaćenog režnja i stražnjice.
Tenzijski sindromTenzijski sindromi su bolovi koji se javljaju ili pogoršavaju promjenom položaja tijela, fleksije ili ispravljanja zahvaćenih udova (s lumbosakralnom osteohondrozom). Najkarakterističniji i klinički najznačajniji simptomi ove skupine su Laseg-Falre sindrom, Wasserman-Matskevićev sindrom, Neri test.
Sindrom visceralne boliOva skupina predstavlja simptome boli povezane s radom unutarnjih organa koji se nalaze u zoni inervacije zahvaćenog mišićno-koštanog segmenta. Najtipičniji visceralni simptomi su interkostalna neuralgija, kardijalgija, kao i poremećaji u radu zdjeličnih organa (u teškim slučajevima moguća je inkontinencija fekalija i mokraće).
Simptomi prolapsaSimptomi prolapsa uključuju razne parestezije (oslabljena osjetljivost), poremećaje živčano-mišićnog prijenosa, atrofiju mišićnog tkiva smještenog duž inervacije zakrčenog živca (s osteohondrozom s radikularnim sindromom). Objektivni simptomi prolapsa dovoljni za dijagnosticiranje stupnja i ozbiljnosti degeneracije kralježnice uključuju pojačano znojenje, hipotenziju paravertebralnih mišića, smanjene glavne reflekse (koljena i Ahilove tetive), hladne ekstremitete.

Podaci vizualnog i fizikalnog pregleda moraju se ocjenjivati ​​zajedno s rezultatima rendgenskog pregleda. U nedostatku dovoljno podataka ili nemogućnosti postavljanja dijagnoze nakon radiografije, pacijentu se propisuju dodatni pregledi: MRI, multispiralna računalna tomografija, elektromiografija, denzitometrija itd. Može se ukazati serološka dijagnoza koja isključuje reumatoidne čimbenike..

Multispiralna računalna tomografija

Trajanje bolovanja

Osteohondroza je prilično česta bolest, dijagnosticira se u 8 od 10 slučajeva nakon rendgenskih snimaka. Iz tog razloga, same promjene u koštanoj strukturi i problemi s intervertebralnim diskovima nisu razlog za opuštanje. Izdavanje bolovanja od strane neurologa pacijentu koji boluje od osteohondroze vrši se samo kad je počelo pogoršanje bolesti, a prati ga jaka nepodnošljiva bol.

U slučaju kada je pacijenta prethodno promatrao neurolog sa sličnom bolešću, a trenutno nema sumnje da postoji pogoršanje, liječnik osobu šalje u bolnicu. Liječnik propisuje potpornu terapiju protiv bolova..

Kada ste se prvi put morali suočiti s pojavom akutne boli, liječnik također savjetuje da se odmorite s poslom, ali morat ćete provesti neko vrijeme u klinici kako biste obavili rendgenski pregled patološkog područja i uzeli testove potrebne za dijagnosticiranje bolesti.

Ako se jaka bol ne može kontrolirati korištenjem standardnih lijekova za kućno liječenje, liječnik može odlučiti hospitalizirati pacijenta. U takvoj situaciji, pitanje bolovanja zbog osteohondroze bit će postavljeno u bolnici, a otvoreno je na dan prijema na odjel..

Pacijent kod kojeg ta patologija postoji već nekoliko godina ne pita se daje li potvrda o bolovanju osobama s osteohondrozom, ona se daje čak i po hitnom obliku, jer je bolje započeti liječenje bolesti u ranim fazama, a ne ubuduće se baviti uznapredovalom bolešću..

Kada se javi bol, preporučuje se odmoriti se od posla određeno vrijeme, nego se ubuduće pokušati riješiti nepovratnih komplikacija..

Trajanje bolnice za vrijeme osteohondroze je zbog kombinacije znakova:

 • snaga i trajanje ograničavajućeg pokreta boli (u slučaju kada bol uskoro prestane kao rezultat terapije, popis bolesnika nastavlja se standardni broj dana, ako je liječenje dugotrajno, lista bolesnika može se produljiti);
 • vrsta aktivnosti pacijenta (kada se pacijent bavi teškim fizičkim radom, kako bi se izbjegla sekundarna manifestacija bolesti, savjetuje se da se dugo odmara);
 • plan i smjernice za liječenje dijagnosticirane bolesti. Uz brzo ublažavanje boli, pacijent bi trebao provesti standardni broj dana na bolovanju. Inače, osiguravajuće društvo može novčano kazniti kliniku i liječnike..

Trajanje bolovanja, ovisno o vrsti bolesti:

 1. Trajanje bolnice za liječenje osteohondroze cervikalne regije je 3-7 dana, pod uvjetom da je pacijentu dijagnosticirana blaga bolest. Ako je bolest teška, liječnik može izdati potvrdu o invalidnosti za 21 dan. Uz komplikaciju osteohondroze s periartritisom, terapija i bolovanje mogu trajati i do 7 mjeseci.
 2. S torakalnom osteohondrozom u akutnoj fazi neurologa, bolnica se može produljiti do 18 dana.
 3. Trajanje terapije lumbalne osteohondroze je najmanje 7 dana. Ako bol dugo ne prestaje, pacijenta se šalje na hospitalizaciju na ozbiljno liječenje i pitanje kirurške intervencije. Prilikom premještanja pacijenta na liječenje u bolničko odjeljenje, liječnik klinike zatvara list s invaliditetom, a novo osoblje otvara bolničko osoblje.

Trajanje potvrde o invalidnosti za vrijeme liječenja bilo koje tegobe strogo kontrolira osiguravajuće društvo. U slučaju kršenja standardnog trajanja terapije (i smanjenja u slučaju brzog izlječenja i povećanja, unatoč prihvaćenim standardima), zaposlenici osiguravajućeg društva provjeravaju medicinsku ustanovu.

Kako se pretvarati da je bolestan, davati bolovanje?

U medicinskoj jedinici u njihovoj tvornici dobili su mu bolovanje 1 put, odmah nakon što mu je bacio leđa, a onda su dugo vremena uopće odbijali dati bolovanje. tvrdeći da to nije osnova. Ove je godine ipak mogao postići bolovanje samo ako je napravio rendgenski snimak leđa, gdje je postavljena vrlo ozbiljna dijagnoza..

Spavao je cijelu noć na podu (opet se nabora i neprirodno savije desnu nogu) (D) - Koliko dugo? (već sa suosjećanjem) (MB) - Drugi dan... (gutanje sline i hvatanje daha). Rezervni kotač... Odnosno, kotač... Po automobilu... Počeo sam se mijenjati...

Izvadio sam rezervnu gumu iz prtljažnika (grimasirajući se)... samo sam se stisnuo na mjestu rukama... ovdje u svećenika, ka-aaa-ak, nešto će pucati... ne bih mogao više... nisam mogao dobiti... pa su me suosjećajni građani vratili kući s rezervom... (D) - Pa zašto onda nisi odmah otišla na recepciju? (pljesnuti rukama... Zinochka, otvorivši usta, gleda kako se događa) (MB) - Mislio sam da će to proći...

Da, i to je potrebno raditi (riječ "rad" izgovara se insinuirano, ali jasno) (D) - ustanite (ustanite sami). Vi, bespoštedno hvatajući za naslon stolice jednom rukom, naslanjajući se na stol, stisnuvši dugačku epizodu, ustajte s lica pun opće patnje. Povlačenje: ne skačite naglo. Prvih deset sesija masaže samo sam se u boli popeo na zid, a sljedećih deset sam jednostavno uživao u masaži. Dakle, izračunajte koliko sam bio na bolovanju. Ako bacite sve neradne (vikende), onda sam ostao u nm gotovo mjesec i pol. Ali stvarno je to bila nepodnošljiva bol u leđima!

Ako vas leđa samo boli i liječnik utvrdi napetost mišića i primijeti ograničenje motoričkog aparata, tada je maksimum što se tiče bolovanja dva tjedna. Propisat će vam se injekcija, fizioterapija, a u prosjeku je 10-14 dana. Zatim ih ispisuju, čak i ako se žalite da se još uvijek ne možete saviti u potpunosti. Ali ako MRI pokaže prisutnost izbočenja, tada će se u blagom slučaju bolovanja iscrpljivati ​​na 30 dana, a ako postoji kila, tada se bolovanje može produžiti. Bila sam na bolovanju tri mjeseca, sestra više od šest mjeseci.

Što učiniti da bol nestane?

Prije svega, posavjetujte se s liječnikom. S progresivnim sindromom boli liječnik propisuje lijekove koji brzo ublažavaju bol. Tijekom egzacerbacija, kad je mobilnost ograničena, praćena jakom boli, liječnik će propisati blokadu lijekova - lijekovi koji ublažavaju spazam ubrizgavaju se izravno u mišiće.

Tijekom razdoblja oporavka, hondroprotektori se koriste za obnavljanje oštećenog hrskavičnog tkiva. Nemoguće je potpuno popraviti oštećenu hrskavicu, ovo je opasna osteokondroza.

Grupni lijekovi sprječavaju daljnje uništavanje tkiva između kralježaka. Tvari sadržane u sastojcima pripravka zadržavaju vlagu u tkivima, hrane je, povećavaju regeneracijske procese.

U budućnosti, kada napad boli prođe, proći ćete razdoblje oporavka, skup vježbi, lijekova koje je propisao liječnik, korisno je voditi mobilni način života. Za cervikalnu osteohondrozu korisno je koristiti vodoravnu traku. Da biste spriječili bolest, dovoljno je povremeno objesiti na nju.

Glavna stvar pri izvođenju vježbi je oprez. Često se pacijenti odluče započeti ozbiljnu borbu, odlaze u teretanu, izvode složene setove vježbi

Moguće trajanje bolovanja

Naravno, ovo pitanje ostaje bez odgovora dok pacijent ne posjeti ordinaciju neuropatologa, gdje će biti obavljen cjelovit pregled i otkrivanje stadija bolesti..

Budući da je ova neurološka bolest često praćena komplikacijama, liječnik će inzistirati na strogom pridržavanju režima, liječenja lijekovima i drugih obaveznih postupaka.

Međutim, broj dana dopuštenih za liječenje ovisit će o pokazateljima dijagnostičkih mjera:

 • Liječnik će otkriti kako se manifestira bol, koliki je stupanj ograničenog kretanja kod pacijenta;
 • Obavezno vas pitajte o radnim uvjetima pacijenta, njegovim specifičnostima, možda će se pojaviti pitanja u vezi s dužinom radnog dana i režimom odmora;
 • Trajanje bolovanja također ovisi o trajanju liječenja potrebnom za vraćanje zdravlja..

Pacijent može biti na bolovanju tijekom različitih razdoblja, evo nekoliko primjera:

 1. Ako se postavi dijagnoza cervikalne osteohondroze, broj bolesnih dana u potpunosti ovisi o mjestu patologije i stupnju oštećenja koštanih struktura ili kralježaka. U prosjeku, pacijent možda ne ide na posao od tri do sedam dana. Ako se dijagnosticira težak oblik bolesti, poput radikularnog sindroma, tada se popis bolesnika može odgoditi tri tjedna. Uz periartritis, bilten će trajati i do sedam mjeseci.
 2. Osteohondroza prsnog koša u pogoršanom obliku treba liječiti najmanje 18 dana, za to razdoblje i izdati će se odobrenje za liječenje u bolnici ili kod kuće.
 3. Prilično uobičajena pojava je osteohondroza lumbalne. Za njegovo liječenje trebat će u prosjeku do sedam dana, ali ovdje sve ovisi o dobrobiti pacijenta, ozbiljnosti boli. Često, s naprednim fazama bolesti, osobi se propisuje liječenje u bolnici, jer kod kuće nema odgovarajućeg uvjeta za potpuno oporavak. Često nakon takvog terapijskog tijeka i perioda oporavka pacijenta se nagovara da promijeni posao za lakšu opciju.
 4. Postoje slučajevi kada bolest zahtijeva operaciju. U tom slučaju operirani pacijent prima bolovanje na tečaj liječenja i rehabilitacije. Stupanj složenosti bolesti i operacija diktiraju trajanje bolovanja.

Napravite bolovanje zbog bolova u leđima

Ako je vaš okružni službenik pismen, onda se uputite na oštru bol u donjem dijelu leđa, opet ne ustajte iz kreveta i, kada vas traži da legnete na leđa, glasno vičite, a kada vas zatraži da podignete nogu, ne dižite je više od deset cm, opet uzdahnite i uzdahnite. kao da vas se reže na komade. Ovdje je zagarantiran isti predmet, bolovanje od 3 tjedna. Propisat će se ortofen, milgamma i neki diklofenak u obliku masti ili voltarena.

Prednost stavaka 1. i 2. je u tome što je to nadležnost neurologa, a ako terapeut dođe k vama, oni to neće posebno razumjeti. 3) Ako ste ikada imali sinusitis.

Žali se na glavobolju, posebno kad palpirate čelo strogo iznad perinosuma i obrva.

Dijagnoza je ponavljajući sinusitis, propisati erespal ili augmentin. Opet pozovite okružnog policajca u kuću kako vas ne bi poslali na rentgen. 4) Nazovite terapeuta opet kod kuće i žalite se na temperaturu

Mogu li dati bolovanje zbog osteohondroze

Pogođeni su diskovi između kralježaka, koji se sastoje od fibro-hrskavičnog tkiva. Pacijent osjeća bolove, kao rezultat toga može se izgubiti motorička aktivnost.

U 2. i 3. fazi osteokondroze teško se kretati, akutna je bol u trenucima kretanja i u mirnom položaju. Takvi simptomi ukazuju na potrebu liječničkog pregleda.

Najčešće se u bolnici otvara bolovanje. Terapija osteohondroze provodi se tečajevima koji imaju za cilj zaustaviti napredovanje bolesti.

 • Faze osteohondroze i registracija invaliditeta za bolest
 • Koji liječnik liječi osteohondrozu

Koliko možete biti na bolovanju bez pauze s leđima

Dragi posjetitelji stranice, dobro zdravlje! Dakle, odluka je donesena - idemo kositi (pretvarati se) liječniku da dobijemo bolovanje. Ali što i kako najbolje kositi? Može biti mnogo savjeta, različiti ljudi prilično uspješno simuliraju različite bolesti na različite načine s liječnicima. I bolje je kositi liječnika na leđima! Kako kositi leđima, kako simulirati bol u leđima (donji dio leđa) - preporuke.

Ako se ne primijeti značajan i održiv rezultat liječenja, tada se pacijentovo stanje smatra trajnim onesposobljenjem. U ovom se slučaju može preporučiti anketa kako bi se utvrdila skupina s invaliditetom..

Međutim, honorarni radnici trebali bi razjasniti postupak prikupljanja i plaćanja dokumenta jer ovise o specifičnoj situaciji. Bolesti se izdaju ako se bolest ili ozljeda dogodi u roku od 30 kalendarskih dana nakon prestanka ugovora o radu.

Postoje razni termini za bolovanje zbog bolova u leđima. U nekim je slučajevima tri dana dovoljno za liječenje, u drugima je moguće produženje nakon tečaja. Dakle, ako je bol u cervikalnoj osteokondrozi zaustavljena tijekom razdoblja liječenja, tada nema smisla produžavati tečaj.

Automatsko puštanje iznimna je i hitna mjera koja se poduzima kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje usluge.

Ako će liječničko povjerenstvo procijeniti pacijentovo stanje, potrebno je pružiti rezultate instrumentalnih i općih kliničkih studija. Ponekad su potrebne dodatne dijagnostičke mjere, na primjer, multispiralna računalna tomografija, elektromiografija, denzitometrija, serološki testovi za određivanje reumatoidnog faktora.

Takve su bolesti vrlo česte, čak i među mladima nisu neuobičajene. Invalidnost zbog njihove pozadine može biti ne samo privremena, već i trajna. Pogotovo kad je stadij bolesti na tom mjestu. Moj muž često ima problema s leđima, jer ga je u mladosti otkidao. U medicinskoj jedinici u njihovoj tvornici dobili su mu bolovanje 1 put, odmah nakon što mu je bacio leđa, a onda su dugo vremena uopće odbijali dati bolovanje. tvrdeći da to nije osnova. Ove je godine ipak mogao postići bolovanje samo ako je napravio rendgenski snimak leđa, gdje je postavljena vrlo ozbiljna dijagnoza..

Daju li potvrdu o invalidnosti?

Glavni razlog otvaranja bolovanja radnom pacijentu je radikularna ili mišićna (miofascijalna) bol. Može biti akutna ili kronična i može se povećati tijekom pogoršanja..

Takve manifestacije boli karakteristične su za ručne radnike, osobe čija je aktivnost povezana s nepravilnim anatomskim i fiziološkim položajem tijela tijekom radnog dana (rad u nagibu, dizanje tegova).

Postoji li bolovanje zbog osteohondroze? Da, ako pacijent:

 • registriran je kod neurologa zbog ove bolesti, a trenutno se pogoršalo. Terapija u ovom slučaju uključuje tečaj lijekova protiv bolova;
 • prvi put susreo akutnu bol. Liječnik će propisati rendgenski pregled pogođenog područja i dostavu svih potrebnih laboratorijskih pretraga;
 • kućna terapija nije donijela pozitivne promjene - bol ne odlazi i ostaje jaka. U takvoj situaciji liječnik može preporučiti nastavak pregleda u bolnici, gdje će se obaviti registracija bolovanja. Njegovo otkriće datira se trenutkom kada pacijent uđe u bolnicu.

Simptomi karakteristični za osteohondrozu pomažu liječniku da procijeni pacijentovo stanje i njegovu radnu sposobnost:

 • refleksni tonički sindrom. Glavni simptom poremećaja je jaka deformacija kralježnice (zastoj, pomicanje kralježaka, povećana kifoza prsnog koša). U većini slučajeva pojavljuje se na jednoj strani tijela. Pacijenti mogu vizualno promatrati savijanje, poremećaj hodanja;
 • sindrom visceralne boli. Uzrok boli je neispravnost u jednom ili drugom unutarnjem organu uzrokovana kršenjem inervacije pogođenog spinalno-motornog segmenta leđne moždine (segment je tijelo 2 susjedna kralješka i sve što je između njih). Simptomi: kardijalgija, interkostalna neuralgija itd.;
 • vaskularni sindromi. S produljenim mišićnim spazmom dolazi do kompresije vaskularnog sustava što narušava cirkulaciju krvi u gornjim i donjim ekstremitetima. Pacijenta može uznemiriti otečenost ruku i nogu, promjena osjetljivosti kože;
 • sindrom napetosti. U tom se slučaju bol pojavljuje prilikom savijanja i okretanja tijela, fleksije-proširenja zahvaćenih udova.

Rezultati fizikalnog pregleda i vizualnog pregleda pacijenta moraju se ocjenjivati ​​zajedno s rezultatima X-zraka. Po potrebi se može propisati dodatna dijagnostika: MRI, elektromiografija, računalna tomografija itd..

Ostali čimbenici koje liječnik mora uzeti u obzir prilikom podnošenja zahtjeva za bolovanje i određivanje njegovog trajanja trebaju uključivati:

 • sposobnost pacijenata da se samostalno kreću i u potpunosti se služe. Neki pacijenti tijekom pogoršanja trpe jake bolove i trebaju im vanjsku pomoć. List s invaliditetom za njih proširuje se na potpuni nestanak akutnih simptoma i vraćanje motoričkih sposobnosti;
 • postojeće komplikacije ili pridružene bolesti. Događa se da dubinska dijagnostika usmjerena na prepoznavanje degenerativnih procesa otkriva istodobne patologije koje su komplikacije osteohondroze. Na primjer, kifoza i radikulitis, spondiloza, kičma kralježnice i izbočenje intervertebralnog diska. Ako ove bolesti trebaju korekciju i mogu utjecati na dinamiku glavne terapije, bolovanje se produžava u skladu s ICD dijagnozom;
 • radni uvjeti. Ako je profesionalna aktivnost pacijenta povezana s fizičkim stresom, čak i sindrom umjerene boli bit će osnova za izdavanje potvrde o invalidnosti. U velikom broju slučajeva, nakon zatvaranja popisa bolesnika, zaposlenik se ne može vratiti svojim glavnim zadaćama, jer mu je preporučeno malo opterećenje zbog ograničene radne sposobnosti.

Bol u leđima jedna je od najčešćih pritužbi na prijemu neurologa. Gotovo 70% ukupnog broja listova izdanih za privremenu invalidnost pada na bolesnike s različitim manifestacijama osteokondroze.

Kako doći ili kupiti bolovanje - načine i posljedice

Kako doći do bolovanja bez da se razboli

Rezultat će ovisiti i o vašoj sposobnosti prikazivanja nesretnog pacijenta i raspoloženju liječnika. Ali što je najvažnije, ova metoda je jednostavna i sigurna..

Idite kod terapeuta u vašu kliniku. Na primjer, sutra, na putu za posao.

Zapamtite glavno pravilo: ako lažete - budite kratki.

Recite da već drugi dan navečer počnete drhtati i temperatura se podigne na 37,4 ° C. Tokom dana temperatura je normalna, ali osjeća se slabost.

Ako vas pitaju zašto niste došli prvi dan, recite da ste otjerali bolest od umora i odlučili da će proći.

Kad vas liječnik počne pitati o drugim simptomima (osim groznice i večeri uvečer), ne pripisujte sebi sve - to će izgledati sumnjivo.

Ako se odlučite dodati simptom za uvjerljivost, ograničite se na curenje iz nosa i glavobolju.

Budite oprezni sa simptomima kao što su kašalj i grlobolja (ako ih nema), oni se mogu lako provjeriti.

Liječnik će vas pitati radite li i trebate li bolovanje. Ne biste trebali započeti razgovor o bolovanju, barem prije nego što liječnik propiše liječenje za vas.

Terapeut će vam otvoriti bolovanje za 3 dana.

Bolesti se otvaraju na dan liječenja. Zaostalom, bolesnički dopust nije propisan, nemojte ga pokušavati pitati!

Ako terapeuti u vašoj klinici ne rade u subotu i nedjelju, tada možete doći na recepciju prije vikenda, na primjer, u četvrtak, a onda ćete se odmarati 5 dana (čet, pet, sub, ned, pon). Dan zatvaranja smatra se neradnim, čak i ako ste zatvorili njegovu sutru.

Ako trebate proširiti popis bolesnika, na dan njegovog zatvaranja, na upit liječnika o vašem zdravlju, odgovorite da je postalo bolje, ali navečer je temperatura još uvijek oko 37-37,1 ° C. S velikim stupnjem vjerojatnosti, liječnik će vam produžiti bolovanje za još nekoliko dana.

Službeno je nemoguće kupiti bolovanje!

Nikada, ni pod kojim uslovima, ne pokušavajte kupiti bolovanje. To će definitivno dovesti do ozbiljnih posljedica za vas..

Popis bolesničkih lista je dokument strogih financijskih izvještaja koji ima zaštitu na više razina (poseban papir, zaštitna vlakna, mikrotekst, vodeni žig i još mnogo toga)!

Na web-lokacijama koje nude da se bolovanje kupi formalno ili retroaktivno, uvjeravaju da su njihove aktivnosti legalne i bolovanja. U stvari, oni prodaju lažne oblike loše kvalitete koji nisu u stanju proći test, a njihove aktivnosti su procesuirane.

Ako sumnjate u podrijetlo bolovanja, poslodavac će uputiti zahtjev medicinskoj ustanovi koja ga je izdala i vi ćete izgubiti posao. Ali ovo nije najgore. Autentičnost i ispravnost popunjavanja bolesničke liste provjerava ne samo poslodavac, već i FSS (Federalna služba osiguranja). Trenutak prepoznaju krivotvorinu, nakon čega će bezuspješno poslati izjavu policiji, gdje će se protiv vas otvoriti kazneni predmet na temelju članka 327. (dio 3.) Kaznenog zakona Ruske Federacije (koristeći namjerno krivotvoren dokument).

Dakle, kupovinom bolesničke liste dobivate svaku šansu da izgubite posao, pokvarite svoj posao i dođete pod kazneni progon (novčana kazna do 80.000 ili popravni rad do dvije godine ili uhićenje do 6 mjeseci).

Razboljela se od mita

Savjetujem vam da ni ne razmatrate mogućnost primanja bolovanja putem mita liječniku. I nije važno želite li kupiti terapiju za bolovanje od terapeuta u vašoj klinici ili u nekom plaćenom dijagnostičkom centru (plaćena klinika).

Neuspjeli mito, u najboljem slučaju, završit će skandalom i obavještavanjem vašeg poslodavca. U najgorem slučaju, prijava policiji i krivični postupak protiv vas prema članku 291. Kaznenog zakona Ruske Federacije (primanje mita: novčana kazna u iznosu od 15 do 30 puta iznosa mita ili zatvora do dvije godine).

Liječnik riskira ništa manje od vašeg, pa neće pristati na primanje mita. Pogotovo kad se radi o retroaktivnom otpuštanju bolovanja.

Još jedna ozbiljna greška koja će se definitivno pretvoriti u probleme je kupovina bolovanja, nakon što vam je poslodavac odbio dopust ili odmor. Poslodavac, a ne idiot, savršeno dobro razumije da je u takvoj situaciji vaše bolovanje bilo kupljeno ili otpušteno sporazumom. Stoga, čim mu u ruke padne potvrda o invaliditetu, odmah će je početi provjeravati.

Uz službene upite, poslodavac se može obratiti šefu klinike, opisati situaciju nakon koje se „iznenada razbolio“ i zatražiti internu reviziju, na temelju koje se ispostavlja je li bilo razloga za izdavanje bolovanja ili ste ga kupili.

Duplikati nisu pronađeni

Dodat ću iskustvo: dolazak kod liječnika s plaćanjem gotovo je stopostotno jamstvo za bolesnu osobu. Ali okružni policajac to možda neće dati - u skladu s raspoloženjem.

Čak i ako vas je prehlada uhvatila - ona možda neće dati? (Na primjer, s prehladom nikada nemam visoku temperaturu

a onda će liječnik sjesti ako uzme zahvalnost. Možda ste iskreni, ali ima dovoljno ljudi koji je žele zamijeniti

Posao, samoizolacija, bolovanje

Hm. u modernom svijetu sve je već dugo modernizirano, digitalizirano i kompjuterizirano. Ali pitanje je: je li to potrebno?
Drugi dan sam se našla u neugodnoj situaciji, malo se razboljela, rezultat je bio poziv liječnika u kuću, pojavila se temperatura, sonda, općenito, obična prehlada, što nije bilo iznenađujuće, budući da se početak mjeseca pokazao neuobičajeno vrućim, ali s promjenjivim vremenom. Znojio se i pao u vjetar, unatoč činjenici da se oblačio u skladu s vremenskim uvjetima. Ali to nije poanta.

Naravno, nakon poziva liječnika, rezultat je bio sljedeći, odlazak na bolovanje. Dok sam bio na bolovanju, strogo sam slijedio preporuke liječnika, uzimao one lijekove koji su propisani na recept. Dan posjete poliklinici radi otpusta približavao se. Došavši na recepciju, nakon pregleda, otpušten sam s liste bolesnika i ovdje je zatvoreno jedno zanimljivo iznenađenje, naime, postojala je neka vrsta kvara u programu izdavanja bolovanja, nisu mi mogli dati nikakve podatke o njemu, uključujući broj bolovanja, jer je program jednostavno odbio registrirati se moj invalidski list. Liječnik je rekao da se to, u principu, događa često, ali brzo ga vodi odjel za tehničku podršku..

Budući da pripadam kategoriji ljudi koji rade unatoč samoizolaciji u zemlji i idu prema rasporedu smjena, a na dan otpuštanja trebala je biti moja prva smjena, pa je u skladu s tim sljedeći radni dan nitko nije otkazao. Ali evo paradoksa, tijekom proteklog tjedna neaktivnosti dužan sam dostaviti dokument, ali ispada da nisam išao na posao jednostavno zato što sam to tako želio. Odmah, iz liječničke ordinacije, nazvao sam osoblje poduzeća, opisao situaciju, dao razgovor s liječnikom, za koji mi je rečeno da idem na posao, a opet sam sljedećeg vikenda otišao u kliniku na bolovanje. Uzdahnuo sam s olakšanjem, činilo se da se situacija pomalo raščistila.

Ali kako kažu: sve što se kaže prije riječi "ALI" potpuno je glupost. Stigavši ​​na posao i radila u smjeni, sljedećeg dana slobodnog dana ponovno sam otišla u kliniku radi prikupljanja podataka o bolovanju. A onda se ispostavilo da kvar nije otklonjen i da je najzanimljivije samo to da je na mjestu gdje sam bio kod nas već bilo oko 15 takvih "obješenih" ljudi. Sranje se, kako kažu, događa. Liječnik mi je predložio da napišem potvrdu u kojoj stoji da sam bio na bolovanju od takvog i takvog datuma i da mi iz tehničkih razloga ne mogu izdati bolovanje dok se problem ne riješi. Odnosno, potvrda da imam potvrdu o bolesti naglo je rasla ludilo. Opet je nazvao osoblje, u principu su mi rekli o čemu zapravo mislim da je to sve sranje.

Počeo sam propadati u pitanju, pokazalo se da je problem bio iz FSS-a (Fonda za socijalno osiguranje), program radi kao klijent i daje pristup poslužitelju. Zaključak, moramo ići na internetsku liniju FSS-a u regiji i obložiti ih.

Tijekom pokušaja ulaska u FSS, stekao sam dojam da je ova organizacija odlučila slijediti sve preporuke šefa države, regionalnih vlasti, pa čak i svih gradskih baka i izrezati se prije kraja problematičnog vremena, provesti ovo cijelo razdoblje na samoizolaciji, da tako kažem.

Ne ostavljam pokušaje da ih kontaktiram, jer ne mogu čekati da klinika riješi problem, jer poslodavac s pravom zahtijeva takav plavi komad papira A4 (dobro, svejedno, lista bolesnika je izgledala i prije). Pitam se kako se sve završava. I zanimljivo je ima li još ljudi u ovoj situaciji..