Cikloferon je imunomodulatorno sredstvo koje pripada antivirusnoj skupini. Lijek djeluje kao molekulski induktor i potiče proizvodnju endogenog interferona i povećava biološku aktivnost.

Tijelo postaje otpornije na prehlade, povećava imunitet i otpornost na razne viruse. Mnogi misle da je cikloferon antibiotik, ali nije..

Glavna aktivna tvar u lijeku je akridonoctena kiselina, sadržana u koncentraciji od 150 miligrama (tableta); 250 miligrama (ampula); 50 miligrama po gramu gela. Pojačava djelovanje N-metilglukamina: 146 miligrama po tableti i 193 miligrama u ampuli. Dodatna tvar su voda (u otopini za injekcije), kalcijev stearat i metil celuloza (u obliku tablete), 1,2-propilen glikol i katapol (liniment).

Vrijedno obratiti pozornost na

Pregledi i upute liječnika govore da lijek sadrži komponentu koja pridonosi proizvodnji interferona. Prema tome, pogrešno je nazvati antibiotik Cikloferon.

Lijek je dostupan za kupnju u tri oblika: žute tablete za oralnu primjenu, otopina za injekcije u ampulama zatamnjenog stakla, gel za lokalnu upotrebu u epruveti. S obzirom da Cikloferon nije antibiotik, popis medicinskih indikacija za propisivanje je prilično dugačak.

Kompleksna terapija odraslih pacijenata u obliku tableta:

 • infekcija herpes virusom;
 • Arvi;
 • upala pluća;
 • crijevne infekcije;
 • bronhitis;
 • bakterijske infekcije (sekundarna imunodeficijencija);
 • Lajmska bolest i patologija mozga;
 • 2A-3B stadij progresije HIV-a;
 • kronični virus virusa hepatitisa C i B.

Općenito liječenje djece pripravkom tableta:

 1. Herpes virus.
 2. Suzbijanje pogoršanja kroničnog hepatitisa.
 3. Stadij napredovanja HIV-a 2A-3B.
 4. Terapija akutnih crijevnih infekcija.

Imajući u vidu pogrešno tumačenje da je Cikloferon antibiotik, lijek je namijenjen djeci kako bi povećao zaštitnu sposobnost tijela i spriječio SARS i influencu.

Ako je potrebno, a kako bi se poboljšala učinkovitost, lijek je propisan u obliku injekcija. Odrasli u složenoj terapiji za liječenje gore spomenutih bolesti, kao i u terapiji: patološka stanja vezivnog tkiva, artritis, lupus, sekundarna imunodeficijencija, zajedničke patologije degenerativnog i distrofičnog karaktera, uz infekciju klamidijom. Za pacijente mlađe dobne skupine, parenteralna primjena je indicirana u liječenju virusnog hepatitisa, herpesa i HIV-a, stupanj 2A-3B.

Budući da Cikloferon nije antibiotik, propisan je i za liječenje različitih bolesti genitourinarnog sustava. Lijek u obliku linimenta indiciran je u liječenju virusa herpesa, nespecifične vaginoze, bakterijskog vaginitisa. A također je propisan u liječenju balanoposthitisa i specifičnog uretritisa.

Čak i znajući da se Cikloferon ne odnosi na antibiotike, ne treba zaboraviti na prisutnost nekih kontraindikacija za upotrebu, među njima su:

 • pogoršanje čira ili erozije probavnog trakta;
 • trudnoća;
 • ciroza;
 • dječja dob do četiri godine;
 • dojenje.


U odnosu na nuspojave tijekom liječenja, može se primijetiti samo alergija s individualnom netolerancijom na komponente lijeka.
Najčešće, liječnici propisuju cikloferon u obliku tableta. Liječenje se provodi prema dijagnozi, u skladu s tim, upute, shema i doziranje.

Lijek se uzima prije jela, bez žvakanja i ispire se dovoljnom količinom vode. Za liječenje herpesa kod odraslih osoba propisane su četiri tablete u dnevnoj dozi, prva od njih treba piti odmah nakon pojave primarnog simptoma bolesti. Samo 10 prijema: prva dva dana, zatim pauza od 2 dana, zatim tri dana, a nakon pauze 3 dana.

Posljednja faza je četiri dana zaredom uzimanje tableta, dan prijema i drugi dan prijema (standardni ili osnovni režim). Za prehlade liječnik propisuje liječenje. Dnevno se uzimaju 4 tablete. Gornja shema se koristi, ali je ograničena na pet trikova. Dakle, tečaj je 20 tableta. U ozbiljnom stanju propisuje se 6 tableta dnevno. Djeci je prikazan tijek liječenja od 5 do 15 prijema (točan iznos određuje liječnik).

Za liječenje hepatitisa klase B i C koristi se osnovna shema, a trajanje liječenja je šest mjeseci. Pojedine se uzimaju 4 tablete. Prva dva dana zaredom, zatim 2 pauze, zatim tri dana zaredom, nakon 3 pauze, a zatim slijedi 3 dana pauze između svakog sastanka. Za pojačani učinak propisuju se protuupalna i antivirusna sredstva. Ako terapija ne daje željeni rezultat, tečaj se produžava na još 6 mjeseci.

Suzbijanje infekcija koje napreduju u gastrointestinalnom traktu provodi se prema standardnoj shemi. Tečaj je 20 tableta (2 komada 1 put dnevno). U borbi protiv patologija nastalih na pozadini aktiviranja virusa, bakterija i gljivica koristi se shema s tečajem liječenja od 46 dana. Ukupno se u ovom vremenu pokazuje da uzima 140 tableta (4 komada jednom dnevno prema osnovnoj shemi). Za uklanjanje imunodeficijencije koristi se shema gdje se dnevno uzimaju 4 tablete tijekom prvih 5 dana, zatim se uzimaju 2 tablete 5 dana.

Liječenje HIV-a provodi se u nekoliko faza: 2 dana, 4 tablete, zatim 1 dan pauze, a zatim svaki drugi dan do osmog dana, zatim 3 dana odmora, a zatim 17. doza svaka tri dana tijekom 75 dana. Nakon tečaja, pauza od 3 tjedna i ponovite još jedan put. U liječenju djece koristi se isti plan, ali različita doza lijeka: od 4 do 6 godina, 1 tableta, od 7 do 11, 2 komada, od 12 i starija, 3 tablete.

Sirup Cikloferon - upute za uporabu za prevenciju kod djece

Bebama je prikladno davati lijekove u obliku sirupa ili suspenzije. Proizvodnja cikloferona u sirupu i suspenziji nije prilagođena. Za profilaksu s sirupom u djece koristi se Anaferon umjesto Cikloferon. Anaferonski sirup daje se djeci od 1 mjeseca do 10 kapi tri puta dnevno tijekom 5 dana.

Struktura

Ovo je antivirusni i imunostimulirajući lijek, koji se proizvodi u obliku tableta za oralnu upotrebu, masti za vanjsku upotrebu i otopine za parenteralnu primjenu.

Sastav tableta uključuje sljedeće komponente:

 • meglumin akridon acetat;
 • polivinilpirolidon;
 • sol kalcija i stearinska kiselina;
 • hipromelozu;
 • polisorbat 80;
 • izobutanska kiselina;
 • etil akrilna kiselina;
 • propilen glikol.

Parenteralno bistra otopina sadrži:

Injekcije Cikloferon - upute za uporabu za djecu

Za intravensku ili intramuskularnu primjenu su:

 • suhi osušeni (liofilizirani) prah za pripremu otopine sa 250 mg glavne tvari;
 • ampule od 2 ml gotove otopine sa 125 mg terapeutske tvari na 1 ml. U kartonskom pakovanju nalazi se 5 staklenih ampula i upute za uporabu injekcije cikloferona za djecu.

Indikacije za injekciju induktora interferona za djecu u kompleksnom liječenju i sprječavanju pogoršanja u kroničnim procesima:

 • akutni i kronični virusni hepatitis (A, B, C, D);
 • prijenos virusa ljudske imunodeficijencije u fazi 2A-2B;
 • infekcija herpes virusom.

Imunostimulans pokazuje izravno antivirusno, protuupalno djelovanje. Nakon injekcije, dosegne maksimalnu koncentraciju u plazmi za sat vremena. Razdoblje povlačenja - 24 sata.

Bilješka! Djeca s bolestima štitnjače, dijabetes melitusom, patologijama jetre, alergijske reakcije nisu propisane.

Kad je imenovan

Cikloferon se preporučuje za upotrebu odraslim pacijentima i djeci kao dio kompleksnog liječenja u sljedećim stanjima:

 1. Virusni hepatitis A, B, C, D (upala jetrenog tkiva uzrokovana virusima).
 2. Gripa (akutna respiratorna bolest uzrokovana virusom gripe).
 3. ARVI (akutni upalni procesi dišnog sustava, čiji su izvor pneumotropni virusi).
 4. Adenovirusna infekcija (akutna infektivna lezija, popraćena oštećenjem dišnih putova, kao i vidnih organa, limfoidnog tkiva i probavnog trakta).
 5. Prevencija virusnih infekcija tijekom epidemija.
 6. Herpes simplex virus (virusna patologija karakterizirana pojavom na koži i sluznici karakterističnih vezikula sa seroznim punjenjem).

U kojim se situacijama lijek još uvijek preporučuje za uporabu? "Cikloferon" je propisan za razvoj određenih odstupanja zdravlja, na primjer:

 1. Citomegalovirusna infekcija (ljudska virusna zarazna bolest uzrokovana ljudskim citomegalovirusom koji sadrži DNA iz porodice herpes virusa).
 2. Uvjeti sekundarne imunodeficijencije izazvane kroničnim virusnim, kao i gljivičnim ili bakterijskim infekcijama.
 3. Reumatoidni artritis (autoimuna progresivna upalna bolest vezivnog tkiva upalne prirode s oštećenjem zglobova).
 4. Sistemski eritematozni lupus (difuzna lezija vezivnog tkiva, koju karakterizira opće oštećenje imunokompleksa vezivnog tkiva i njegovih derivata).
 5. Uretritis (oštećenje uretre (uretre), izazvano oštećenjem zida kanala raznim bakterijama i virusima).
 6. Balanoposthitis (upalna bolest koja utječe na glavu i unutarnji list prepucija).
 7. Bakterijski vaginitis (upala u vagini).
 8. Nespecifična vaginoza (upalna bolest ženskih spolnih organa koja se javlja kao rezultat vitalne aktivnosti uvjetno patogenih mikroorganizama na njima).
 9. Klamidijske infekcije (spolno prenosiva infekcija uzrokovana klamidijom).
 10. Parodontitis (upalna bolest tkiva parodonta koja karakterizira progresivno uništavanje normalne strukture alveolarnog procesa čeljusti).

Upute za uporabu cikloferona za djecu od 3 godine

Prema uputama za uporabu ampula cikloferona, injekcije djeci mlađoj od 3 godine nisu propisane zbog nedostatka podataka o sigurnoj uporabi lijeka u obliku injekcije u ovoj dobi. Ako je potrebno, možete zamijeniti injekcije cikloferona lijekovima sličnog djelovanja:

 • Glutoxim ima izražen imunomodulacijski učinak. Za djecu se doziranje izračunava brzinom od 2,5-5 mg na 1 kg težine djeteta dnevno. Daje se intramuskularno, intravenski i subkutano..
 • Timalin se daje intramuskularno djeci mlađoj od 1 godine u dozi od 1 mg, od 1 godine do 3 3 godine starosti - 1-2 mg. Terapijski tečaj traje 3-10 dana, drugi tečaj - nakon 1-6 mjeseci.
 • Timogen je indiciran djeci intramuskularno pri 50-75 mcg jednom dnevno tijekom 3-10 dana. Drugi se tečaj provodi najmanje mjesec dana kasnije. Tijekom godine možete provesti 4 tečaja. Uz uporabu injekcija, mogu se razviti alergijske reakcije.

Prema uputama za Cikloferon, kontraindikacija za uporabu linimenta je preosjetljivost na aktivne komponente lijeka. Mast se može koristiti topički, kao i intravaginalno i intrauretralno. Intravaginalna primjena cikloferonske masti provodi se pomoću aplikatora ili štrcaljke bez igle..

S genitalnim herpesom potrebno je proći tečaj terapije u trajanju od deset do petnaest dana intravaginalnim ili intrauretalnim ispunama od 5 mililitara jednom dnevno. Uz kandidu uretritis, mast se koristi uz pomoć injekcija u volumenu od 5 do 10 ml.

Koliko "Cikloferona" treba koristiti za herpetičku infekciju? S ovom bolešću potrebno je lijek primijeniti u tankom sloju na problematična područja, ponoviti postupak pet dana dva puta dnevno.

Za uretritis određenog podrijetla preporučuje se kombiniranje cikloferonske masti s antibakterijskim lijekovima. Kod balanoposthitisa jednom dnevno prepucij i glava penisa treba liječiti linimentom, a u jednom postupku treba koristiti oko 2,5 mililitara masti. Trajanje terapije varira od deset do četrnaest dana, ako je potrebno, nakon dva tjedna liječenje se ponavlja.

Kod vaginitisa i vaginoze, Cikloferon treba koristiti petnaest dana dva puta dnevno u obliku intravaginalnih injekcija. Pojedinačna doza može doseći 10 ml, ovisno o intenzitetu bolesti. U slučaju kroničnog parodontitisa, Cikloferonska mast primjenjuje se pamučnim tamponom na gumama, dok se liniment ne može trljati.

Prije upotrebe lijeka, parodontalne džepove treba isprati antiseptikom. Trajanje liječenja kreće se od dvanaest do četrnaest dana, trebate koristiti 1,5 mililitara lijeka svakih dvanaest sati. Ako je potrebno, ponovite terapiju nakon dva tjedna..

Trudnoća je kontraindikacija za Cikloferon, indikacije za uporabu lijeka mogu biti tijekom laktacije i tada je vrlo težina, jer se ne zna o sposobnosti glavne aktivne komponente da se izluči u majčino mlijeko.

Lijek se ne preporučuje za upotrebu ženama "u položaju", jer nema iskustva s korištenjem tableta u akušerskoj praksi, a sigurnost za trudnice i fetus nije utvrđena.

Upute za uporabu cikloferona za djecu od 4 godine

Doza injekcije iz cikloferonske ampule za djecu izračunava se prema uputama za uporabu kao 6 mg po kg tjelesne težine djeteta. Djeca 4 godine koriste ampule s gotovim rješenjem. Unosite 1 ml jednom dnevno. Shema injekcija po danu:

 • akutni virusni hepatitis: ubrizgavanjem u 1, 2 dana, zatim svaki drugi dan u 4, 6, 8 dana, nakon 11., 14., 17., 20., 23. dana. Ponovite nakon 2 tjedna;
 • kronični virusni hepatitis: injekcije se daju 1., 2., treći, peti i sedmi dan se propuštaju, a injekcije se obavljaju 4., 6., 8. dana, a nastavljaju se 11., 14. dana. Sljedeća 3 mjeseca, injekcije održavanja tri puta tjedno;
 • virus humane imunodeficijencije: 1, 2 uzastopna dana, zatim svaki drugi dan u 4, 6, 8 i dva dana kasnije u 11, 14, 17, 20, 23 dana. Zatim 3 mjeseca napravite jednu injekciju u tri dana. Ponavlja se nakon 10 dana;
 • herpes virus zahtijeva injekcije u 1, 2 dana, nakon 4., 6., 8. dana i 11., 14. dana. Tečaj održavanja - jedna injekcija u 3 dana u mjesecu.

Lijek se kombinira s interferonima i kemoterapijom, pojačavajući njihov učinak. Od nuspojava - plavkastu boju urina. Kako ne bi došlo do zabune, zabilježite na kalendaru svaku injekciju (ili uzetu tabletu).

Kako uzimati cikloferonske tablete


Dozvoljeni su za bebe starije od 4 godine. Ne smiju se zabranjivati, lomiti ili otopiti u vodi. Pijte jednu tabletu cijelu, opranu vodom, u prosjeku biste trebali piti 1 šalicu tekućine. Činjenica je da su tablete obložene posebnom ljuskom koja ih štiti od otapanja u želucu. Apsorbiraju se u crijevima, potičući proizvodnju interferona. Žvakanje tableta djeluje puno gore, jer apsorpcija počinje već u želucu.

Maksimalna koncentracija aktivne tvari opaža se 2 do 3 sata nakon uzimanja tablete. Traje do 7 sati. Nakon jednog dana lijek ostaje u tijelu u minimalnim količinama.

Upute za uporabu cikloferona za djecu od 6 godina

Dnevna doza uzima se u vrijeme prije jela (30-40 minuta). Ako ste propustili uzeti lijek, onda u sljedećoj dozi ne možete uzeti dvostruku dozu. Za djecu od 6 godina pojedinačna doza je 150 mg (1 tableta) i uzima se prema shemi:

 • gripa i akutne respiratorne virusne infekcije - 1., 2., 4., 6., 11., 14., 17., 20. i 23. dana;
 • prevencija gripe i SARS - 1., 2., 4., 6., 8., 11., 14., 17., 20. i 23. dan;
 • crijevne infekcije - 1., 2., 4., 6., 8. i 11. dan;
 • herpes - 1, 2, 4, 6, 8, 11 i 14 dana;
 • HIV - 1, 2, 4, 6, 8, 11, 14, 17, 20 i noviji nakon 3-5 dana tijekom 5 mjeseci;
 • hepatitis - u 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 17, 20, 23 itd. do 6 mjeseci.

Gotova otopina imunostimulansa za djecu koja imaju 6 godina prikazana je u dozi od 1-1,5 ml prema shemi.


Uz to se injekcija može upotrijebiti za bolesti gornjih dišnih puteva kao inhalacijske:

 1. Pomiješajte 2-4 ml cikloferona i 4 ml fiziološke otopine.
 2. Za inhalaciju koristite nebulizator.
 3. Trajanje liječenja - 10 sesija.
 4. Nakon udisanja, ne jesti i piti 30-40 minuta. Ne izlazite vani sat vremena.

Značajke

Kada se tablete cikloferona koriste u liječenju i prevenciji gripe u prvih nekoliko dana od početka liječenja, vjerovatno će se pojaviti znakovi poput bolova u mišićima, vrućice, glavobolje i letargije. Ova se reakcija smatra prirodnom i ukazuje na aktiviranje imunoloških procesa u tijelu..

Lijek ne može zamijeniti antibakterijska ili antivirusna sredstva za upalne i zarazne bolesti, tablete se mogu propisati samo kao dio kombiniranog liječenja kako bi se ubrzao oporavak i poboljšala proizvodnja interferona.

"Cikloferon" u obliku tableta ne inhibira rad središnjeg živčanog sustava i ne inhibira brzinu psihomotornih reakcija.

Upute za uporabu cikloferona za djecu mlađu od 12 godina

Djeca od 7 godina mogu napraviti otopinu liofiliziranog praha ili koristiti gotove pripravke. Uputi 2 ml prema rasporedu bolesti iz uputa. Suhi prah se razrjeđuje s 2 ml vode za injekcije, pretresajući bocu s otopinom do glatke. Suhi cikloferonski prah koristi se u medicinskim ustanovama, prikladnije je koristiti gotovu otopinu kod kuće.

Recenzije

Na Internetu postoje različiti odgovori o lijeku Cikloferon. U osnovi, oni potvrđuju visoku učinkovitost lijeka. Također je poznato da Cikloferon ne uzrokuje razvoj nuspojava. Uz pravilnu uporabu lijeka od pacijenata bilo koje dobne kategorije, primjećuje se značajno poboljšanje zdravstvenog stanja kod mnogih bolesti nakon terapije.

Mišljenja medicinskih stručnjaka o injekcijama su pozitivna, ali istodobno liječnici i dalje preporučuju primjenu ovog lijeka samo ako postoje indikacije i strogo u skladu s opisanom shemom.

Nemojte koristiti injekcije za djecu mlađu od četiri godine. Osim toga, liječnici se protive istodobnoj uporabi terapije alkoholom i lijekovima, budući da se učinkovitost liječenja u ovoj situaciji naglo smanjuje.

Koristeći masti "Cikloferon", ljudi primjećuju njegovu visoku učinkovitost u herpetičkim lezijama, kao i zaraznim procesima u genitourinarnom sustavu.

Cijena za cikloferon s uputama za uporabu za djecu

Kartonska ambalaža s 5 ampula od 2 ml svaka košta u ljekarnama od 300 do 400 rubalja. Prema recenzijama potrošača, cijena cikloferona odgovara njegovim preventivnim svojstvima kod djece, slijedeći upute.

Tablete se pakiraju u 10, 20 i 50 kom. zapakirane. Prosječna cijena paketa od 10 tableta iznosi oko 180 rubalja.

Cikloferon za prevenciju kod djece koristi se strogo prema uputama, nakon savjetovanja s liječnikom i uzimanja testova. Izrađuje se u tabletama, prahu i otopinama za intravensko ili intramuskularno davanje. U pedijatriji se koriste tablete i injekcije. Farmaceutsko tržište se već 20 godina etablira kao učinkovit lijek za viruse i upale..

16381 Uulzhan Shermatova 02.02.2018

Interakcija s drugim lijekovima

Kao što je ranije spomenuto, sličan se lijek koristi kao dio složene terapije za borbu i uklanjanje određenih bolesti i simptoma. Međutim, iskusni liječnici također su odredili popis lijekova s ​​kojima se takav lijek ne smije koristiti. Razmotrite detaljnije sve kontraindikacije za zajedničku upotrebu:

 • Ne upotrebljavajte ovu tvar s vazokonstriktorima istovremeno (smanjenje učinka).
 • Preporučuje se napustiti vazodilatatore (mogu izazvati određena odstupanja).
 • Preporučuje se odbijanje alkoholnih pića cijelo vrijeme upotrebe, jer oni također imaju učinak vazodilatacije.
 • Ne koristite ovaj lijek s hormonskim lijekovima i imunostimulirajućim tvarima.

Inače, ne postoje ograničenja ili zabrane istodobne uporabe. Treba imati na umu samo da je lijek u stanju pojačati učinak primjene drugih lijekova, što može naknadno negativno utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje. Na temelju toga možemo zaključiti da se ova tvar može kombinirati s drugim komponentama samo uz odgovarajuću preporuku stručnjaka, inače bi bilo bolje odbiti je.

farmakološki učinak

Uz SARS, unos cikloferona aktivira proizvodnju interferona u tkivima unutarnjih sustava tijela.

Ova akcija daje lijeku širok raspon biološke aktivnosti:

 • uklanjanje žarišta kroničnih infekcija;
 • sprečavanje rasta virusa i bakterija;
 • korekcija imunološkog statusa;
 • uklanjanje žarišta upale.

Cikloferon je učinkovit ne samo za akutne respiratorne virusne infekcije, već i za virus gripe, krpelja koji se prenose, herpes, hepatitis, citomegalovirus.

Učinkovitost antibiotičke terapije za akutne respiratorne virusne infekcije značajno se povećava u kombinaciji s cikloferonom. Najveća učinkovitost primijećena je antibiotskom terapijom crijevne infekcije..

Pijenje cikloferona s akutnim respiratornim virusnim infekcijama preporučuje se za aktiviranje imunološkog sustava u pozadini općeg pada imuniteta ili povećanog pobola u proljetno-jesenskom razdoblju kod stanovništva.

Uzimanje cikloferona u terapijskim dozama s akutnim respiratornim virusnim infekcijama ne uzrokuje njegovu akumulaciju u tijelu. Maksimalni sadržaj lijeka u krvi postiže se u roku od tri sata nakon oralne primjene, a zatim se koncentracija smanjuje još osam sati. Poluvrijeme lijeka iz tijela je do pet sati.

Amiksin i Kagocel

Koji lijek odabrati?
Oba lijeka imaju antivirusne učinke. To su visoko učinkoviti imunomodulatori. Njihove aktivne komponente nemaju toksični učinak na tijelo. Ali Amiksin ima širi opseg upotrebe. "Kagocel" se često propisuje kod manifestacija herpesa, virusnih infekcija ili gripe.

Uspoređujući Amiksin s Kagocelom, treba napomenuti da ti lijekovi nisu strukturni analozi. Kagotsel ima i radioprotektivni učinak, koji nije karakterističan za Amiksin.

Stopa izloženosti Amiksina veća je od one u Kagocelu, jer on ima karakteristike postupnog djelovanja. Prema dobnim ograničenjima također se razlikuju. Dakle, „Kagocel“ se može koristiti za djecu od 3 godine, a „Amiksin“ - od 7 godina. U tom pogledu Kagocel ima jasnu prednost.

U akutnom tijeku patologije, koji je popraćen visokom groznicom i izraženim simptomima, kao i visok rizik od komplikacija, liječnici daju prednost Amiksinu. Inače, ukupno liječenje može biti skuplje..

Ovaj analog u tabletama je jeftiniji od Amiksina. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni..

Cikloferon - liječenje i prevencija akutnih respiratornih virusnih infekcija, upute za uporabu, pregledi

U borbi protiv raznih zaraznih bolesti glavna se uloga daje neumornom branitelju tijela - imunološkom sustavu. U nekim je slučajevima njezina snaga dovoljna da sama pobijedi bolest, u drugim trebaju pomoćnike u obliku imunostimulirajućih lijekova. Među tim lijekovima je i cikloferon, čiji pregledi potvrđuju njegovu učinkovitost.

Kako djeluje ovaj lijek??

Uputa za cikloferon odnosi se na popis imunostimulirajućih sredstava, naime na skupinu induktora interferona. To znači da je glavni cilj ovog lijeka povećati razinu imunološke obrane tijela, potičući stvaranje posebnog proteina interferona.

U svojoj srži, interferon je signalni spoj. Obično se proizvodi u stanicama zahvaćenim virusom ili određenim vrstama bakterija, a širi se na susjedne stanice, obavještavajući ih o invaziji patogena.

Nakon što je dobila alarm u obliku molekule interferona, zdrava stanica poduzima mjere sigurnosti, sprječavajući napadača da prodre kroz njenu membranu. Ako ove mjere nisu dovoljne, upozorena stanica proizvodi manje proteina nego u normalnim uvjetima, a to smanjuje brzinu reprodukcije virusa.

Pogledajte oglas za cikloferon:

Ako je virus već ušao u tijelo, tablete cikloferona ubrzavaju proces "upozorenja" zdravih stanica i na taj način značajno povećavaju šanse za brzi oporavak. Ako tijelo još nije zaraženo, tablete će ga staviti u stanje pripravnosti u slučaju kontakta s nositeljem infekcije..

Ako je virus već ušao u tijelo, Cikloferon ubrzava proces "upozorenja" zdravih stanica.

Stoga je upotreba lijeka Cikloferon obično usmjerena na liječenje i sprječavanje virusnih infekcija (posebno gripe i SARS-a).

Cikloferon - liječenje i prevencija gripe i SARS-a

Pogledajte detaljne informacije o lijeku:

Kako izgleda lijek?

Cikloferon je mala bijela pilula.

Tablete u blister pakiranju

Kako se liječiti ovim lijekom?

Cikloferon za liječenje mogu koristiti i odrasli i djeca starija od 4 godine. Režim liječenja ne ovisi o dobi, mijenjaju se samo pojedine doze.

Za bebe mlađe od 6 godina prosječna terapijska doza je 0,15 g lijeka, odnosno jedna tableta.

Za mlađe školske uzraste (od 7 do 11 godina) - 0,3 - 0,45 g lijeka, to jest dvije ili tri tablete, uzimajući u obzir težinu bolesti (posebno o visini tjelesne temperature, jačini glavobolje, bolovima u mišićima i zglobovima i drugim znakovima trovanje tijela).

Za adolescente starije od 12 godina i odrasle, terapijska doza je 0,45-0,6 g lijeka, odnosno tri do četiri tablete, na temelju težine bolesti i tjelesne težine.

Što još trebate znati o tabletama Cycloferon - kako ih pravilno uzimati, čime se osigurava maksimalna apsorpcija i visoka učinkovitost.

Dakle, cjelokupna pojedinačna doza lijeka uzima se jednom, pola sata prije jela i ispere s ne manje od pola čaše čiste vode.

Lijek treba oprati

Podjela jedne doze u nekoliko doza može smanjiti učinkovitost lijeka, jer vam neće omogućiti stvaranje potrebne terapijske koncentracije.

Za liječenje akutnih respiratornih virusnih infekcija i gripe tablete se uzimaju prvog, drugog, četvrtog, šestog i osmog dana, odnosno najmanje pet puta. Ta je shema napravljena uzimajući u obzir biološki ritam proizvodnje interferona u tijelu, tako da maksimizira produktivnost imunološke obrane.

Cikloferon se uzima na 1,2,4,6,8 dan bolesti

Za liječenje ARVI i tableta gripa uzimaju se:

 • isprva,
 • drugi,
 • Četvrta,
 • šesti,
 • osmi dan bolesti,

(najmanje pet puta)

Kako se uzima kao preventivna mjera??

Cikloferon za prevenciju uzima se potpuno isto kao i za liječenje, u istim dozama.

Jedina je razlika što ako je potrebna daljnja profilaksa, lijek se može produljiti: može se koristiti jedanaesti, četrnaesti, sedamnaesti, dvadeset i dvadeset treći dan nakon prve doze.

Stoga je maksimalni broj preventivnih doza tableta Cikloferon ograničen na deset doza prema uputama za uporabu.

Ograničenje upotrebe može biti pojedinačna netolerancija, trudnoća i dojenje, kao i neke bolesti unutarnjih organa. Unatoč činjenici da je Cikloferon jedan od OTC lijekova, preporučuje se s liječnikom razgovarati o izvedivosti i mogućnosti njegove primjene..

Cikloferon - upute za uporabu odraslih i djece za prevenciju gripe i gripe, akutnih respiratornih virusnih infekcija i prehlade. Je li moguće koristiti cikloferon za trudnice i na temperaturi?

Registracijski broj: P N001049 / 02-od 12. 12. 2007. Trgovački naziv: CYCLOFERON® (CYCLOFERON®)

Oblik doziranja: tablete obložene enteričkim učinkom. Sastav: jedna tableta sadrži: aktivna tvar - meglumin akridon acetat u smislu akridoneoctene kiseline - 150 mg; pomoćne tvari: povidon - 7,93 mg, kalcijev stearat - 3,07 mg, hipromeloza - 2,73 mg, polisorbat 80 - 0,27 mg, metakrilna kiselina i kopolimer etil akrilata - 23,21 mg, propilen glikol - 1,79 mg, Opis: žute bikonveksne tablete, enterično obložene.

Struktura

Tablete cikloferona sadrže akridonoctenu kiselinu kao aktivni sastojak. Također uključuju neaktivne komponente: kalcijev stearat, metil celulozu.
Otopina cikloferona sadrži akridonoctenu kiselinu kao aktivni sastojak, otopina također uključuje pomoćne tvari: stabilizirajući i dodatak soli koji tvori sol, vodu za injekcije.

Cikloferonski liniment sadrži akridonoctenu kiselinu kao aktivnu komponentu u obliku N-metilglukaminske soli, kao i pomoćne sastojke 1,2-propilen glikol do 100%, 0,1% katapol.

budi oprezan

Prisutnost papiloma, bradavica, genitalnih bradavica, molova i jezika na tijelu prvi je znak zloćudnog melanoma!

Požurimo vas upozoriti, većina lijekova "liječi" bradavice, papilome, molove itd. - Ovo je potpuna obmana trgovaca koji stotine posto navijaju za lijekove čija je učinkovitost nula. Oni ne liječe bolest, već samo maskiraju simptome.

Ljekarnička mafija zarađuje puno novca zavaravanjem bolesnih ljudi.

Ali što učiniti? Kako se liječiti ako je varanje posvuda? Doktor medicinskih znanosti Anatolij Makhson proveo je vlastitu istragu i pronašao izlaz iz ove situacije. U ovom je članku Doktor također rekao kako se 100% zaštititi od bolesti melanomom, za samo 149 rubalja! Članak pročitajte u službenom izvoru na linku.

Cikloferon ima i dobar antikancerogeni učinak, što smanjuje razinu razvoja različitih autoimunih procesa u ljudskom tijelu. Ponekad se lijek propisuje i za nedostatak imuniteta različitih etimologija. Na primjer, lijek je jedna od važnih komponenti koje se koriste u liječenju HIV-a..

Lijek se prodaje u tabletama, u obliku otopine za injekcije, liniment. Aktivna tvar cikloferona može poboljšati proizvodnju dodatnih alfa i beta interferona, kao i pridonijeti njihovoj akumulaciji.

Važno! Odmah nakon uzimanja Cikloferona počinje iskazivati ​​antivirusni učinak, stimulirati imunološki sustav. Primjena lijeka smanjuje rizik od onkoloških tumora, smanjuje ozbiljnost tekućih upalnih procesa.

Uzimanje cikloferona ima pozitivan učinak na dobrobit osobe kojoj su dijagnosticirane bolesti koje se razvijaju u pozadini negativnih učinaka različitih virusa: herpesa, gripe, rotavirusa, encefalitisa, humanog papiloma virusa itd. Lijek pokazuje visoku učinkovitost u borbi protiv svih vrsta bakterijskih patogenih mikroorganizama (posebno je propisan u liječenju klamidije itd.).

 1. Izvršite korekciju imunološkog statusa virusom humane imunodeficijencije;
 2. Smanjiti negativan utjecaj autoimunih učinaka na ljudsko tijelo;
 3. Da bi se smanjilo širenje metastaza u prisutnosti karcinoma u različitim dijelovima tijela;
 4. Održavajte normalno funkcioniranje ljudskog imuniteta;
 5. Blagotvorno utječe na smanjenje upalnih procesa.

Ako se lijek uzima oralno, nekoliko sati nakon primjene postiže se izuzetno visoka vrijednost krvi. Lijek se pola uklanja u 5-6 sati nakon primjene, tijekom dana se opaža potpuna eliminacija. Ako se bolesnik pridržava doze koju je odredio proizvođač i pridržava se tečaja koji je propisao liječnik, tada se cikloferonske tvari ne akumuliraju u tkivima tijela.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u tabletama, postoji i rješenje, cikloferonski liniment. Kapi, svijeće i drugi oblici lijekova nisu dostupni. Kakvu vrstu otpuštanja treba koristiti za liječenje, liječnik utvrđuje.

Tablete su obložene smeđom ljuskom, koja se otapa u crijevima. Pakiraju se u blistere od 10 komada ili u limenke od polimera ili tamnog stakla od 50 komada.

Otopina cikloferona u ampulama sadrži 2 ml. To je žuta, bistra tekućina. 1 ml otopine sadrži 125 mg lijeka. U konturnom pakiranju - svaka po 5 ampula.

Liniment 5% je žuti gel, u tubi - po 5 ml.

Ljekovita svojstva

Cikloferon aktivira sintezu interferona u ljudskim tkivima i unutarnjim organima.

Zbog takvog biološkog djelovanja, lijek pokazuje takva svojstva:

 • uklanja virusne lezije;
 • sprečava upalne žarišta;
 • ispravlja imunološki status;
 • uklanja žarišta kroničnih infekcija.

Lijek je propisan virusima koji se prenose krpeljima, kao i u kombiniranom liječenju herpesa, hepatitisa, citomegalovirusa, stanja imunodeficijencije.

Uz paralelnu upotrebu antibiotika za prehladu, Cikloferon povećava njihovu učinkovitost. Maksimalna produktivnost kombiniranog liječenja zabilježena je u uklanjanju kombiniranih infekcija crijevne lokalizacije.

Pijenje cikloferona s prehladom je neophodno kako bi se aktivirale stanice imunološkog sustava i povećala njihova koncentracija u tkivima unutarnjih organa, zbog čega se brže uklanja infekcija bilo koje lokalizacije u tijelu..

Primjena cikloferona u dozama koje se preporučuju za prehladu ne dovodi do njegovog nakupljanja u tijelu. Najviša koncentracija opaža se u plazmi unutar dva do tri sata nakon primjene, a zatim se postupno smanjuje u sljedećih osam sati. Nakon jednog dana, lijek se nalazi u krvi samo u koncentraciji u tragovima

. Poluživot tijela je 4-5 sati.

farmakološki učinak

Cikloferon je antivirusni lijek, koji je također imunomodulacijsko sredstvo. Cikloferon je induktor velike molekularne mase stvaranja endogenog interferona.

U tijelu pokazuje širok spektar bioaktivnosti, djelujući antiproliferativno, antitumorsko, antivirusno, imunomodulirajuće, protuupalno. Nakon primjene, lijek potencira proizvodnju interferona u tijelu. Posebno velik broj interferona pojavljuje se u organima i tkivima s limfoidnim elementima, to jest u plućima, slezini, jetri, crijevnoj sluznici. Pod utjecajem sredstva aktiviraju se i matične stanice koštane srži te je aktivna proizvodnja granulocita. U osoba koje pate od imunodeficijencija različitog podrijetla, Cikloferon pruža izraženu korekciju imunološkog statusa. Prelazi krvno-moždanu barijeru..

Tablete cikloferona i injekcije cikloferona kod osoba koje pate od zaraznih virusnih bolesti uzrokuju kliničko poboljšanje. S obzirom na izraženu aktivaciju funkcija imunološkog sustava primjećuje se antimikrobni i antiklamidijski učinak. Lijek ometa manifestaciju tumorskih procesa zbog antimetastatskih i antikancerogenih učinaka. Cikloferon također sprječava manifestaciju autoimunih reakcija tijela, stoga se kod bolesnika koji pate od sistemskih bolesti vezivnog tkiva, kao i reumatskih tegoba, sindrom boli smanjuje, smanjuje se stupanj upale.

Topikalna cikloferonska mast pojačava funkcije imunološkog sustava, ima antiproliferativni i protuupalni učinak.

Koristite tijekom trudnoće i tijekom dojenja

Sažetak za cikloferon kaže da je lijek apsolutno kontraindiciran tijekom trudnoće i dojenja. Glavni razlog zabrane je nedostatak istraživanja. Nije bilo ispitivanja i opažanja učinka lijeka na dijete. Stoga proizvođači i liječnici preporučuju da budete sigurni i da ne iskušavate lijek na sebi. Međutim, stručnjaci često ističu da mala doza lijeka vjerojatno neće nanijeti značajnu štetu djetetu..

Negativne posljedice prijema očitovat će se odmah ili na bilo koji način. Ako je trudnica nesvjesno uzela Cikloferon tijekom prvog tromjesečja, a lijek je nekako utjecao na fetus, dogodit će se pobačaj. Ako se to ne dogodi nakon razdoblja od 8 tjedana - sve je u redu.

Male doze cikloferona ne uzrokuju patologije fetusa. Inače se preporučuje registracija na LCD-u i podvrgavanje studija za uklanjanje rizika. Tijekom dojenja, također je bolje suzdržati se od lijeka - kako biste spriječili moguće posljedice. Ako je prijem već započeo, bolje je zaustaviti ga, ali ne biste se trebali bojati, jer male doze neće izazvati velike posljedice. Umjesto zaključka, cikloferon je moćan lijek koji se aktivno bori protiv virusa. Propisan je za liječenje i prevenciju. Uzimanje lijeka je samo prema svjedočanstvu liječnika. Posebno za djecu. Opći tečaj traje tjedan dana i uključuje uzimanje 1-3 tablete dnevno prije doručka. Broj tableta i dana prijema ovisi o vrsti bolesti i dobi.

Indikacije za uporabu

Indikacije za upotrebu cikloferona u tabletama (odrasli pacijenti, u složenom liječenju) su sljedeće:

 • herpetička infekcija;
 • neuroinfection;
 • gripa i akutne respiratorne infekcije;
 • akutne crijevne infekcije;
 • manifestacije sekundarne imunodeficijencije zbog utjecaja gljivičnih i bakterijskih infekcija;
 • virusni hepatitis C i u kroničnom obliku;
 • HIV infekcija (faza 2A-3B).

Cikloferon za djecu koristi se u složenom liječenju, samo nakon propisivanja djeci od strane liječnika.

 • herpetička infekcija;
 • virusni hepatitis C i B u akutnom i kroničnom obliku;
 • HIV infekcija (faza 2A-3B);
 • akutne crijevne infekcije;
 • ARI, gripa (liječenje, prevencija).

Indikacije za upotrebu cikloferona intramuskularno (odrasli pacijenti, u složenom liječenju) su sljedeće:

 • Virusni hepatitis C, A, D i;
 • HIV infekcija (klinička faza 2A-3B);
 • lupus eritematozus, reumatoidni artritis;
 • neuroinfection;
 • citomegalovirus, herpetička infekcija;
 • manifestacije sekundarne imunodeficijencije, koja je povezana s izlaganjem gljivičnim i bakterijskim infekcijama;
 • bolesti zglobova degenerativno-distrofičnog tipa;
 • klamidijske infekcije.

Za djecu od 4 godine starosti lijekovi su indicirani u kombinaciji s drugim lijekovima za herpes, virusni hepatitis i HIV infekciju..

Lokalna primjena cikloferona indicirana je u takvim slučajevima:

 • herpes;
 • uretritis, balanoposthitis;
 • bakterijski vaginitis, nespecifična vaginoza.

Može li se cikloferon uzimati s antibioticima i kombinirati s alkoholom?


Suvremeni standardi liječenja u nekim slučajevima sugeriraju kombiniranu uporabu antibiotika i cikloferona

 • Za neke bakterijske infekcije standardi liječenja propisuju istodobnu primjenu cikloferona s antibioticima. Treba imati na umu da takvu složenu upotrebu lijekova treba propisati liječnik, a ne imati neovisnu odluku.
 • Preporučuje se da cikloferon nije antibiotik i ne može prevladati bakterijske infekcije i potpuno zamijeniti antibiotsku terapiju..
 • U uputama za uporabu lijeka stoji da kombinirana primjena antibiotika s cikloferonom pojačava obostrani učinak lijekova.
 • Liječnici su kategorički protiv upotrebe alkoholnih pića u medicinskom liječenju virusnih i mikrobnih infekcija. Alkohol općenito nije kompatibilan s lijekovima..
 • I premda upute to izričito ne govore, Cikloferon također nije iznimka. Negativni učinak lijeka na bubrege i jetru može biti još izraženiji alkoholom. Stoga je bolje suzdržati se od uzimanja alkoholnih pića tijekom liječenja cikloferonom.

kontraindikacije

Bilješka o lijeku sadrži sljedeće kontraindikacije za njegovu upotrebu:

 • ciroza jetre (stadij dekompenzacije);
 • visoka osjetljivost na komponente proizvoda;
 • trudnoća, dojenje;
 • dijete mlađe od 4 godine (zbog nesavršenog gutanja).

Također, postoje određene kontraindikacije ako pacijenti imaju probavne bolesti tijekom faze pogoršanja. Oprez treba koristiti cikloferon u slučaju prisutnosti alergijskih reakcija u povijesti.

Kontraindikacije i nuspojave cikloferona


Cikloferon ima kontraindikacije
Unatoč visokoj imunološkoj i antivirusnoj učinkovitosti, Cikloferon ima niz kontraindikacija i nuspojava..

 • Toksičnost za tijelo fetusa i djeteta ozbiljna je kontraindikacija kada Cikloferon koriste djeca mlađa od 4 godine, trudnice i dojilje.
 • Kronične bolesti jetre i bubrega temelj su kontraindikacija u imenovanju cikloferona.
 • Bolesti štitne žlijezde mogu izazvati neželjene reakcije pri korištenju cikloferona i zahtijevati liječenje pod nadzorom endokrinologa.
 • 5% cikloferonski liniment kontraindiciran je za djecu i adolescente mlađe od 18 godina zbog nedostatka kliničkih promatranja i ispitivanja.

VAŽNO: Cikloferon može izazvati alergijske manifestacije u obliku crvenila, svrbeža, osipa, oteklina na mjestu uboda lijeka. Ljudi skloni alergijskim manifestacijama trebaju uzeti u obzir ovu činjenicu i obavijestiti liječnika..

Upute za uporabu cikloferona (metoda i doziranje)

Ako su pacijentu propisane tablete cikloferona, upute za uporabu treba slijediti vrlo pažljivo i točno, jer uspjeh liječenja ovisi o tome.

Tablete cikloferona treba uzimati jednom dnevno, strogo prije jela, pola sata prije glavnog obroka. Ne možete žvakati tabletu, ona se mora isprati vodom. U liječenju herpesa, virusnog hepatitisa B i C primjenjuje se sljedeći režim liječenja: 2-4 tablete dnevno, osnovni režim doziranja: 1, 2, 4, 6, 8, 11, 14, 17, 20 i 23 dana. S hepatitisom, nakon glavnog režima liječenja, primjenjuje se terapija održavanja u trajanju od 3,5 mjeseca, kada pacijent uzima jednu tabletu svakih 3-5 dana. Ako je potrebno, propisano je ponovno liječenje..

Pacijentima s gripom i akutnim respiratornim infekcijama propisuju se 2-4 tablete jednom dnevno, ukupni tečaj je 10-20 tableta. Liječenje treba započeti odmah nakon razvoja prvih simptoma bolesti. Istodobno se pacijentu propisuju antipiretički, ekspektoransi, analgetski lijekovi.

Osnovna shema terapije crijevne infekcije je sljedeća: uzimaju se 2 tablete 1., 2., 4., 6., 8., 11., 14., 17., 20. i 23. dana. Slična se shema primjenjuje za neuroinfekcije, samo u određene dane pacijent treba uzeti 4 tablete. Nakon toga, preporučljivo je prijeći na liječenje za održavanje kada je potrebno uzimati 4 tablete cikloferona jednom u 5 dana. Ukupno, liječenje može trajati 2,5 mjeseca. U liječenju HIV infekcije koristi se isti shema, nakon njenog okončanja, nakon nekoliko tjedana, prikazano je opetovano liječenje sličnom shemom.

Doziranje za liječenje djece je sljedeće: za djecu od 4-6 godina - 1 tab. Jednom dnevno; 7-11 godina - 2 tablete; nakon 12 godina - 3 tab. Ako postoji potreba za ponovljenom terapijom, može se propisati samo 2-3 tjedna nakon završetka prvog tečaja. S obzirom na osnovnu bolest, liječnik propisuje osnovni režim uzimanja lijeka.

Ako su pacijentu propisane injekcije cikloferona, vrlo se jasno treba pridržavati i uputa za uporabu.

Liječenje se odvija ovisno o osnovnoj bolesti, međutim, lijek se daje pacijentu prema shemi za 1, 2, 4, 6, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29 dana. Ampule se otvaraju neposredno prije primjene, što se može učiniti intravenski ili intramuskularno jednom dnevno. Uzimajući u obzir bolest, glavni tijek liječenja uključuje od 10 do 12 injekcija. Cikloferon se preporučuje kombinirati s antibakterijskim lijekovima. Ako postoji takva potreba, liječnik propisuje nekoliko tečajeva liječenja primjenom cikloferona u ampulama.

Injekcije djeci provode se ovisno o njihovoj tjelesnoj težini, s 6-10 mg lijeka dnevno na 1 kg težine bolesnika. Dežurni liječnik detaljno slika kako uzimati cikloferon ovisno o osnovnoj bolesti.

Ako je propisana cikloferonska mast, upute za uporabu predviđaju da se liniment nanosi izravno na zahvaćeno područje tankim slojem. Takav postupak treba provoditi pet dana jednom dnevno. Pacijenti s genitalnim herpesom izvode intravaginalne ili intrauretralne instilacije jedne boce lijeka, jednom dnevno tijekom 10-15 dana. Bolesnici s kandidnim i nespecifičnim uretritisom 1-2 bočice lijeka uvode se u uretru. U liječenju specifičnog uretritisa koristi se dodatno, paralelno s drugim sredstvima. Pacijenti s kandidnim kolpitisom, bakterijskom vaginozom, nespecifičnom kolpitisom mast su propisani kako u kombinaciji s drugim lijekovima, tako i u obliku monoterapije.

U nekim slučajevima, liniment može namakati pamučne briseve i koristiti ih kao svijeće.

Koliko često treba uzimati cikloferon za prevenciju za odrasle i djecu?


Interferon je propisan za jačanje imuniteta kod mnogih bolesti i u preventivne svrhe.
U preventivne svrhe Cikloferon je propisan u slučajevima izravnog kontakta bolesne osobe sa zdravim ljudima i rizika od intoksikacije.

Lijek se koristi samo kada bolest predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom životu sa slabim imunitetom. Takve bolesti su:

 • virusni hepatitis svih sorti
 • infekcije virusom gripe
 • herpes virus
 • citomegalovirus
 • enterovirus
 • klamidijska infekcija
 • neuroinfekcija (meningitis, encefalitis)
 • kozica kod odraslih


Kako se zaštititi od gripe

 • Cikloferon brzo prodire u bilo koje tjelesne tekućine i tamo se zadržava. Najviše se lijek nalazi u limfoidnom tkivu (do 72 sata). Ovdje se proizvodi vlastita interferona.
 • U krvotoku se cikloferon distribuira i odgađa kraće vremensko razdoblje - do 48 sati.
 • S obzirom na ove faktore, preporučeni unos cikloferona određuje se prema shemi: 1 put u dva dana. Lijek treba uzimati ili ubrizgati istodobno kako bi se osigurala konstantna terapijska količina lijeka u krvotoku. O tome ovisi uspjeh izlječenja..

VAŽNO: Morate se strogo pridržavati odabranog režima liječenja od strane imunolog. Najmanje odstupanja od odabranih standarda liječenja može utjecati na tijek bolesti u negativnom smjeru.

posebne upute

Ako pacijent pogorša probavne bolesti, kao i alergijske reakcije, prije uzimanja Cikloferona, svakako trebate obavijestiti svog liječnika.

Pacijenti koji pate od bolesti štitnjače moraju koristiti ovaj lijek samo uz stalno praćenje svog zdravlja od strane endokrinologa. Koliko često mogu piti tablete u ovom slučaju, također određuje stručnjak.

Ako je režim bio poremećen zbog propuštene doze, trebali biste nastaviti režim što je prije moguće, uzimajući sljedeću dozu.

U nedostatku pozitivnog učinka tijekom liječenja, potrebno je konzultirati se sa stručnjakom.

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa složenim mehanizmima..

Često pacijenti imaju pitanje je li to antibiotik ili ne. Treba jasno razumjeti da cikloferon nije antibiotik i ako je potrebno ne može zamijeniti antibakterijske lijekove..

Cikloferon za mačke i druge životinje može se koristiti samo prema uputama veterinara i prema propisanim propisima..

Mogu li uzimati cikloferon za prevenciju svaki dan?


Cikloferon se koristi kako vam je propisao liječnik
Cikloferon u profilaktičke i terapijske svrhe treba provoditi strogo u skladu s preporučenim osnovnim režimima uzimanja lijeka. Ne preporučuje se lijek koristiti u terapijskim dozama dnevno. Objasni zašto.

 • Cikloferon se zadržava u biološkim tekućinama određeno vrijeme i stvara potrebno skladište aktivne tvari u određenom vremenskom razdoblju..
 • Limfoidno tkivo, na koje je usmerena izloženost cikloferonu i gde se stvaraju prirodni interferoni, treba povremeno „odmarati“.
 • Također biste trebali ukloniti opterećenje s jetre i bubrega, koji pate pod utjecajem cikloferona. Lijek se samostalno izlučuje izlučujućim sustavom putem bubrega u roku od 24 sata.

Analozi cikloferona

Odgovara za ATX kôd razine 4:
Estifan